Svijet

Papa Franjo odbio zaređivanje oženjenih sveštenika

Papa Franjo odbio zaređivanje oženjenih sveštenika
Foto: Tanjug/AP | Papa Franjo odbio zaređivanje oženjenih sveštenika

VATIKAN - Papa Franjo odbio je danas prijedlog da se dozvoli zaređivanje oženjenih muškaraca u Amazoniji, gdje hronično nedostaje sveštenstvo, prenosi Reuters.

Ovo se smatra jednom od njegovih najvažnijih odluka čime je potvrdio viševjekovnu posvećenost Rimokatoličke crkve celibatu među sveštenicima.

Preporuka za Amazoniju, gdje odavno nedostaje veći broj rukopoloženih sveštenika, koju su prošle godine uputili latinoamerički kardinali, podigla je prašinu u konzervativnim krugovima duboko podijeljene Rimokatoličke crkve koji su se takvoj preporuci odmah usprotivili.

Papa je dao odgovor u dokumentu na 32 stranice, takozvanom apostolskom proglasu.

Prijedlog kardinala iz Latinske Amerike da se odobri svešteničko rukopoloženje starijim, oženjenim đakonima, koji su se potvrdili kao dobre glavešine u udaljenim katoličkim zajednicama i dokazano vode stabilan porodični život u startu su odbacvili konzervativni crkveni krugovi.

Iz krugova bliskih poglavaru Rimokatoličke crkve, Reuters saznaje da je papa još 27. decembra prošle godine, završio tekst apostolske eksortacije i predao ga na prevođenje.

Nakon toga dokument nije ni mijenjan niti dopunjavan.

U apostolskoj eksortaciji, 82-godišnji papa iz Argentine ukazao je da se moraju pronaći "novi načini da se sveštenstvo ohrabri da radi u udaljenim područjima, kao i da se povjeri značajnija uloga laicima i đakonima koji su takođe u velikom broju potrebni Amazoniji".

Đakoni su rukopoloženi od crkve, kao i sveštenici i dozvoljeno im je da propovijedaju, podučavaju, obavljaju ceremoniju krštenja i vode parohije, ali ne i da drže misu. Oženjeni muškarci mogu postati đakoni.

Zbog toga što samo sveštenici mogu da drže misu, u gotovo 85 odsto sela u Amazoniji ljudi nemaju redovne, nedjeljne mise, često i po nekoliko godina.

"Ove potrebe su hitne i zbog njih apelujem na kardinale, posebno u Latinskoj Americi, da posvećeno ohrabruju sve one koji demonstriraju misionarski duh da se upute u Amazoniju", napisao je papa Franjo.

U prva tri poglavlja apostolskog proglasa papa je stao u odbranu prava i nasljeđa domorodačkog življa i životne sredine u Amazoniji jer im je neophodna svaka pomoć zbog vitalne uloge koju imaju u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Konzervativci su strahovali da bi nakon papinog pristanka da se odobri rukopoloženje oženjenih muškaraca u Amazoniji, uslijedili takvi zahtjevi iz drugih područja u kojima nedostaju sveštenici, uključujući čak i visokorazvijene zemlje kao što je Njemačka, gdje je već pokrenuta polemika o ovom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije