Svijet

Papa Franjo pozvao na mir u svijetu

Papa Franjo pozvao na mir u svijetu
Foto: Ilustracija | Papa Franjo pozvao na mir u svijetu
Agencije

Papa Franjo obratio se danas vjernicima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu povodom Uskrsa, prvi put od početka globalne epidemije virusa korona, te pozvao na mir u svijetu.

Govoreći pred oko 50.000 ljudi, papa je ovogodišnji Uskrs nazvao "Uskrsom rata" i pozvao lidere da čuju molbe ljudi za mir u Ukrajini, kritikujući pritom rusku specijalnu vojnu operaciju u toj zemlji.

"Molim vas da se ne naviknemo na rat. Posvetimo se molbama za mir, sa naših balkona i na ulicama. Neka lideri država čuju poziv naroda na mir", poručio je papa Franjo.

Osamdesetpetogodišnji papa Franjo je većinu govora posvetio sukobima u svijetu, a "šok zbog još jednog rata u Evropi" uporedio je sa šokom koji su osjetili apostoli kada su vidjeli vaskrslog Isusa Hrista, javio je Rojters.

"Naše oči su, takođe, nepovjerljive ovog ratnog Uskrsa. Vidjeli smo previše krvi i previše nasilja", rekao je papa Franjo.

Papa Franjo je odbacio naziv "specijalna vojna operacija" i istakao da je "ono što se dešava u Ukrajini rat".

Papa je zahvalio svima koji su prihvatili izbjeglice iz Ukrajine, od kojih je većina došla u Poljsku.

AP je prenio da je papa, zbog bola u nozi i leđima, većinu mise i obraćanja vjernicima proveo sjedeći, a stajao je samo na početku i na kraju blagoslova koji je uputio okupljenom narodu.

Papa je tokom govora pozvao na pomirenje Izraelaca i Palestinaca, kao i naroda u Libanu, Siriji, Iraku, Libiji, Mjanmaru i Kongu, koji će posjetiti u julu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije