Svijet

Papa i Erdoan poručili Trampu: Vrati status Jerusalima

Papa i Erdoan poručili Trampu: Vrati status Jerusalima
Foto: Tanjug | Papa i Erdoan poručili Trampu: Vrati status Jerusalima

VATIKAN -- Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja i turski predsjednik osudili odluku Amerike da Jerusalim proglasi za glavni grad Izraela.

Papa Franja i Redžep Tajip Erdoan istovremeno su zatražili od Vašingtona da Jerusalimu vrati prethodni status, prenio je Sputnjik pisanje turske agencije Anadolije.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Tramp donio je odluku da SAD priznaju Jerusalim kao prijestonicu Izraela i u taj grad izmjeste svoju ambasadu. Ta Trampova odluka izazvala je višednevne nerede na granicama Izraela i Palestine.

Erdoan se inače danas nalazi u Vatikanu, gdje je razgovarao sa papom, što je prvi razgovor jednog lidera Rimokatoiličke crkve i nekog turskog predsjednika u posljednjih 59 godina.

Turski predsjednik se sastao s papom Franjom, dok je policija provodila zabranu protesta u centru Rima zbog neraspoloženja javnosti prema turskoj ofanzivi protiv kurdske milicije u Siriji.

Italijanske vlasti su uvele 24-satnu zabranu demonstracija koja se podudara s periodom između Erdoanovog dolaska u kasnim popodnevnim satima u nedjelju i odlaska u ponedjeljak naveče.

Ukupno 3.500 policajaca raspoređeno je u gradu tokom Erdoanove posjete. Uoči sastanka, Erdoanov konvoj stigao je na prazni Trg Svetog Petra, koji je bio pod žestokom policijskom zaštitom. 

Turska je 20. januara pokrenula vojnu operaciju "Maslinova grančica" protiv kurdske milicije Jedinice narodne zaštite (YPG,) koju Ankara smatra terorističkom grupom i prijetnjom turskom teritorijalnom integritetu.

Turska vojska i pobunjeničke snage koje uživaju podršku Ankare nastoje protjerati YPG iz njenog zapadnog pograničnog uporišta Afrina, ali je operacija naišla na žestoki otpor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije