Svijet

Počinje parada mumija u Kairu

Počinje parada mumija u Kairu
Foto: N.N. | Počinje parada mumija - drevni vladari se vraćaju na ulice

KAIRO - Istorijska povorka drevnih mumija 18 kraljeva i četiri kraljice počinje u Kairu.

Naime večeras će 22 kraljevske mumije biti prebačene iz Muzeja Egipta na kairskom Tahrir trgu u novi Nacionalni muzej egipatske civilizacije.

Kao priprema za povorku, nazvanu "Zlatna parada faraona", proizveden je poseban vagon za svaku od mumija, koji ima jedinstven logotip, ime i prezime mumije na arapskom, engleskom jeziku i hijeroglifima.

"Nadamo se da će ovaj događaj da pokaže raskoš naše kulture te da ćemo na ovaj način uspjeti da pokažemo svijetu sve što imamo te poboljšamo turizam u našoj zemlji", istakao je na početku ceremonije Khaled El-Anany, ministar turizma i antikviteta.

Događaj prenosi oko 400 medijskih kuća, od kojih je polovina međunarodnih, a na youtubu se trenutno može pratiti I sama ceremonija.

"Ovo je prva povorka u istoriji Egipta koja okuplja ove kraljeve mumije i trajat će sat vremena", rekao je Ahmed Ghoneim, izvršni direktor Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije.

Prema izjavama egipatskog Ministarstva turizma, mumije su 1871. i 1898. godine otkrivene u dva arheološka iskopavanja na lokalitetima na jugu Egipta, a biće postavljene kao glavna atrakcija koja će privlačiti posjetioce novom muzeju.

Među mumijama koje će danas proći ulicama Kaira su kralj Ramzes II, kralj Seknen Ra, kralj Tuthmosis III, kralj Seti I, kraljica Hatshepsut, kraljica Meritamen, supruga kralja Amenhotepa Prvog i kraljica Ahmose-Nefertari, supruga kralja Ahmosea.

Jedna od najvećih atrakcija tokom događaja u subotu biće kralj Ramzes Drugi, najpoznatiji faraon Novog kraljevstva, koji je vladao 67 godina i ostao je upamćen po potpisivanju prvog poznatog mirovnog sporazuma.

Na drugom mestu je kraljica Hatšepsut, prva žena koja je krunisana sa svim počastima kao kraljevi - iako običaji u to vreme nisu dozvoljavali ženama da postanu faraoni.

Mumije će se prenositi u posebno ukrašenim vozilima sa amortizerima, a okruživaće ih dodatna kolona vozila, kao i replika konjskih ratnih kola.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije