Svijet

Paragvaj seli ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim

Paragvaj seli ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim
Foto: Ilustracija | Paragvaj seli ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim

TEL AVIV - Paragvaj će do kraja maja preseliti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim, objavilo je izraelsko ministarstvo spoljnih poslova.

Paragvaj tako postaje treća zemlja koja se odlučila za preseljenje, nakon Sjedinjenih Država i Gvatemale. 

"Predsjednik Paragvaja Horasio Kartes planira da dođe u Izrael do kraja mjeseca kako bi otvorio ambasadu u Jerusalimu", saopštio je portparol izraelskog ministarstva Emanuel Nahšon.

Ranije se za isti čin odlučila i Rumunija, ali predsjednik te države Klaus Johanis je rekao da je to greška, te pozvao premijerku Vioriku Dancilu da podnese ostavku, piše izraelski "Haaretz". 

Isti medij piše kako bi se američka ambasada trebala otvoriti sljedećeg ponedjeljka i da se još uvijek ne zna hoće li tome prisustvovati i američki predsjednik Donald Tramp. Prema toj budućoj instituciji postavljeni su putokazi na engleskom, arapskom i hebrejskom jeziku, prenosi Reuters. 

Tramp je premještanje najavio krajem prošle godine, što je izazvalo niz kritika širom svijeta. 

Od 193 zemlje koje čine Opštu skupštinu UN-a, 128 je u decembru glasalo za rezoluciju koja osuđuje američku odluku, a samo sedam malih zemalja, među kojima i Gvatemala i Honduras, stale su uz SAD i Izrael. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije