Svijet

Pratite nas na Google news

Parlament prekinuo rad zbog supstance neprijatnog mirisa

Parlament prekinuo rad zbog supstance neprijatnog mirisa
Foto: N.N. | Parlament prekinuo rad zbog supstance neprijatnog mirisa
Tanjug

TBILISI - Parlament u Gruziji suspendovao je danas rad na četiri sata nakon što je u njemu poprskana supstanca neprijatnog mirisa.

Niko nije ozbiljno povrijeđen tom prilikom, policija je otvorila istragu, a predsjednik parlamenta Arčil Talakvadze rekao je da se radi o "hemijskom napadu".

Jedan učesnik građanskog protestnog pokreta je naveo da je prokrijumčario antiseptičku tečnost, koju koriste veterinari, kako bi poremetio rad parlamenta uoči glasanja o imenovanju sudija Vrhovnog suda, koje opozicija odbacuje kao provladine sudije.

"Željeli smo da pokažemo da naš parlament smrdi", rekao je Nodar Rukhadze, lider pokreta "Šejm" (Sramota), koji sarađuje sa demonstrantima, a koji se zalažu za prelazak na proporcionalni izborni sistem.

Promjena sistema zakazana je za 2024, ali opozicija traži da se ona uvede ranije, prenosi Rojters.

Pojedinim poslanicima je pozlilo poslije udisanja supstance, a na lice mjesta pozvani su policija i forenzičari.

Parlament je kasnije odobrio 14 od 20 kandidata za sudije Vrhovnog suda.

Inače, u posljednjih mjesec dana policija je zadržala 16 osoba u pritvoru, a riječ je osobama koje su protestovale ispred zgrade parlamenta i uzvikivale "Sramota" i "Robovi" dok su poslanici automobilima pristizali u skupštinu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije