Svijet

Pratite nas na Google news

Pašinjan: Nećemo dozvoliti puč, vojska da radi svoj posao

Pašinjan: Nećemo dozvoliti puč, vojska da radi svoj posao
Foto: Tanjug/AP | Pašinjan: Nećemo dozvoliti puč, vojska da radi svoj posao
Tanjug

JEREVAN - Jermenski premijer Nikol Pašinjan zatražio je danas od vojske da obavlja svoj posao i zaštiti granice zemlje, dodavši da građani neće dozvoliti vojni puč.

On je naredio vojsci da ne učestvuje u političkim procesima, te da služi narodu i vlasti koju je narod izabrao.

"Moje naređenje svim vojnicima, oficirima, generalima: bavite se svojim poslom - čuvanjem granice i teritorijalnom cjelovitošću Jermenije. To je moje naređenje i niko ne može preći preko njega", rekao je on na skupu svojih pristalica pošto je Generalštab vojske zatražila njegovu ostavku.

Po njegovim riječima, Vlada Jermenije nije žalila snagu ni sredstva za jačanje vojske. On je podsjetio da je Vlada povećala plate redovnim vojnicima i oficirima.

"Neću kriti da vlast koja se dugo godina bogatila na račun vojske i danas ima svoj uticaj na oružane snage", dodao je Pašinjan.

On je obećao da neće dozvoliti da dođe do vojnog puča, prenosi Sputnjik.

"Mene je izabrao narod i samo on može riješiti pitanje moje ostavke", rekao je premijer.

Predložio je da se održe vanredni parlamentarni izbori i pozvao na konsultacije po ovom pitanju.

Premijer je pozvao sve političke snage da prekinu sve akcije neposlušnosti. On je zaprijetio hapšenjima za neprimjerene akcije.

Ranije je Generalštab Oružanih snaga Jermenije zatražio ostavku Pašinjana. On je to nazvao pokušajem vojnog puča, smijenio načelnika Generalštaba i pozvao narod na miting.

Dan ranije je predsjednik Jermenije Armen Sarkisjan na prijedlog Pašinjana smijenio prvog zamjenika načelnika Generalštaba Tirana Hačatrjana, koji je prema pisanju medija, ismijao riječi šefa Vlade o raketnim sistemima "Iskander".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije