Svijet

Pelosi ponovo predsjedavajuća Predstavničkog doma

Pelosi ponovo predsjedavajuća Predstavničkog doma
Foto: Tanjug/AP | Pelosi ponovo predsjedavajuća Predstavničkog doma

VAŠINGTON - Nensi Pelosi je, tijesnom većinom glasova, četvrti put izabrana za predsjedavajuću Predstavničkog doma u nedjelju, kada je novi Kongres stupio na dužnost u vrijeme političke neizvjesnosti i momentu kada se još ne zna koja će stranka imati kontrolu u Senatu, a republikanci najavljuju bitku oko potvrde rezultata predsjedničkih izbora.

Članovi Predstavničkog doma glasali su sa 216 prema 209 za Pelosi, nakon što su demokrate izgubile 11 mjesta na novembarskim izborima i sada imaju tijesnu većinu od 222 prema 212 glasova, piše Glas Amerike.

Petoro demokrata odlučilo je da ne podrži Pelosi - dvoje je glasalo za članove Kongresa koji se nisu takmičili za mjesto predsjedavajućeg, dok je troje samo glasalo da su "prisutni".

Senat je i dalje većinski republikanski, dok se čeka rezultat dvije trke u Džorždiji koje se održavaju u utorak. Neki republikanci nastavljaju da iznose nedokazane tvrdnje predsjednika Donalda Trampa da je predsjedničke izbore izgubio od demokrate Džoa Bajdena zbog velike krađe glasova.

U brojnim državnim i federalnim provjerama izbornih rezultata nisu pronađeni nikakvi dokazi masovno rasprostranjenih prevara o kojima govori Tramp, ali republikanski senatori i kongresmeni planiraju da ospore rezultate izbora u Kongresu u srijedu.

Republikansku inicijativu, koju predvodi senator Ted Kruz da se traži hitna provjera izbornih rezultata u trajanju od 10 dana u spornim državama, kritikovao je u nedjelju republikanski senator Lindzi Grejem, Trampov odlučni saveznik.

"Čini se da je to prije politički manevar nego efikasno rješenje", rekao je Grejem.

Mala razlika između dvije stranke u oba doma Kongresa ove godine bi mogla da ohrabri umjerene članove obje stranke da pokažu svoj uticaj i snagu, posebno nakon što Tramp 20. januara napusti položaj, a Bajden stupi na dužnost.

U Senatu, 32 senatora položilo je zakletvu pred potpredsjednikom Majkom Pensom, u parovima, zbog restrikcija uvedenih zbog kovida-19. Pobjeda jednog ili oboje republikanskih senatora u Džordžiji učvrstila bi republikansku većinu koju predvodi Mič Mekonel.

U slučaju da pobjedu odnese dvoje demokrata, u Senatu bi nastao odnos 50-50, gdje bi novoizabrana demokratska potpredsjednica Kamala Haris imala odlučujući glas, nakon što položi zakletvu 20. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije