Svijet

Pens za finansijsku blokadu vlade SAD krivi Demokrate

Pens za finansijsku blokadu vlade SAD krivi Demokrate
Foto: Tanjug/AP | Pens za finansijsku blokadu vlade SAD krivi Demokrate

VAŠINGTON - Američki potpredsjednik Majk Pens danas je okrivio Demokrate za neuspjeh Kongresa da spriječi finansijsku blokadu vlade SAD.

Pens je informisan o blokadi tokom svog puta prema zemljama Bliskog istoka, prenosi AP.

"Naša admnistracija učiniće sve da pruži podršku hrabrim muškarcima i ženama u uniformi koji stoje na braniku slobode, ali oni od danas za to neće primati platu, zahvaljujući finansijskoj blokadi vlade koja je u potpunosti mogla da se izbjegne", saopštio je Pens.

Bijela kuća je saopštila da Pens, uprkos tome što je došlo do blokade, neće prekinuti posjetu Egiptu, Jordanu i Izraelu, navodi AP.

Američka vlada ušla je nešto ranije u finansijsku blokadu nakon što protekle noći Demokrate i Republikanci nisu uspjeli da riješe spor oko imigracije i potrošnje.

Pošto oba doma američkog Kongresa do ponoći nisu postigla dogovor o usvajanju predloga za nastavak finansiranja federalne vlade u Vašingtonu, došlo je do finansijske blokade, prenose agencije.

Blokadom vlade se, međutim, neće obustaviti finansiranje svake agencije, programa i usluge koju finansira federalna vlada, dok će zaposleni u agencijama i ministarstvima koja se ne smatraju ključnim, prestati da rade sve dok Kongres ne bude u stanju da usvoji zakon o federalnom budžetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije