Svijet

Pratite nas na Google news

Pentagon: Kontrole i procjene nuklearnog naoružanja odsad tajne

Pentagon: Kontrole i procjene nuklearnog naoružanja odsad tajne
Foto: Ilustracija | Pentagon: Kontrole i procjene nuklearnog naoružanja odsad tajne
N.N.

VAŠINGTON - Pentagon je odlučio da pokrije velom tajnosti svoje procjene o bezbjednosti operacija i kontrola u vezi sa nuklearnim naoružanjem.

Ukupni rezultati rutinskih inspekcija u bazama nuklearnog naoružanja, uz ocjenu „položio ili pao“ dosad su bili javno dostupni, ali više neće biti.

Razlog za promjenu je da se spriječi da neprijatelji saznaju previše o ranjivosti nuklearnog oružja SAD.

Portparol Zajedničkog generalštaba Oružanih snaga SAD, kapetan mornarice Greg Hiks, ocijenio je da je dodatni nivo tajnosti bio neophodan, ističući da on omogućava da se obezbijedi da dok god postoji nuklearno oružje, SAD će očuvati bezbjedne i efikasne nuklearne zalihe.

Odluka da se prikriju rezultati inspekcija o tome kako radi nuklearno naoružanje, kako se održava i čuva, uslijedila je nakon tajne preporuke nastale na osnovu Pentagonovih pregleda problema u vezi sa oružjem, radnicima i objektima koji čine nuklearnu snagu zemlje.

Ipak, probleme koji su izazvale provjere prije tri godine nije uzrokovala objava inspekcijskih rezultata, prenosi AP.

Problemi su zapravo bili nedostaci u nuklearnom sistemu, uključujući povremeno loš rad, bezbjednosne propuste i lošu obuku, koji su djelimično uzrokovali nedostatak potrošnje i slabo rukovodstvo.

Ukupni rezultati takvih kontrola, bez bezbjednosno osjetljivih detalja, bili su dostupni javnosti.

(sputnik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poli Hammy Toast nova je zvijezda doručka!

Marketing tim / 14.08.2020 09:05

Usporite svakodnevne obaveze i priuštite si odličan doručak za zdrav početak dana! Nova pileća šunka Poli od sada je na raspolaganju u novom četvrtastom obliku, idealnom za pripremu toplih sendviča.

Poli | Nova Poli zvijezda je stigla!

Poliy Hammy Toast pažljivo je pripremljen iz pilećeg mesa najviše kvalitete. Ima strukture šunke, svijetlo roza boju i nježan miris. Sočan, mekan, lagan i ukusan idealan je za pripremu toplih sendviča za doručak, najvažniji obrok dana, ali i za različite druge ukusne zalogaje tijekom cijelog dana.

Poli već više od 40 godina svojim proizovdima zadovoljava vaša garstonomska čula željna najsočnijih zalogaja, zato nagradite svoj organizam i u novi dan zakoračajte kao pravi junaci.

Najčitanije