Svijet

Peruanci biraju novog predsjednika

Peruanci biraju novog predsjednika
Foto: Tanjug/AP | Peruanci biraju novog predsjednika

LIMA - Peruanci danas biraju novog predsjednika na izborima obilježenim neizvjesnošću zbog široko rasprostranjene apatije javnosti poslije decenija malverzacija i lošeg upravljanja i moguće slabe izlaznosti zbog pandemije virusa korona.

Birališta su otvorena u 7.00 časova po lokalnom vremenu, sa duplo više lokacija dostupnih biračima nego na prethodnim izborima, dok vlasti pokušavaju da izbjegnu drugi talas pandemije.

Nijedan od 18 prjedsedničkih kandidata nije dobio više od 12 odsto na anketama javnog mnenja, a većina glasača i ne želi da glasa.

Očekuje se da će se dva kandidata sa suprotnih polova političkog spektra suočiti u drugom krugu u junu. Prema posljednjoj anketi, Ernando de Soto, liberalni ekonomista i radikalni ljevičarski profesor Pedro Kastiljo, mogli bi se suočiti u drugom krugu.

Keiko Fudžimori, konzervativac, ćerka zatvorenog bivšeg predsjednika Alberta Fudžimorija, školovana u SAD, malo zaostaje za ovom dvojicom, a za njom slijede populistički kandidat Joni Leskano /Yonhy Lescano/, ultrakonzervativni Rafael Lopez Alijaga i ljevičarski kandidat Veronika Mendoza.

Pravo glasa ima 25,2 miliona glasača. Glasanje u Peruu je obavezno, ali je kazna 25 dolara pa će je, kako se očekuje, većina građana platiti.

Birališta se zatvaraju večeras u 19.00 časova po lokalnom vremenu. Rezultati prvih izlaznih anketa očekuju se oko 22.30 časova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije