Svijet

Peskov: Na teritoriji Rusije nema hemijskog oružja

Peskov: Na teritoriji Rusije nema hemijskog oružja
Foto: Arhiva | Peskov: Na teritoriji Rusije nema hemijskog oružja

MOSKVA - Rusija se striktno pridržava odredbi Konvencije o hemijskom oružju i očekuje reciprocitet od svojih kolega, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući američke uslove za ukidanje sankcija protiv Rusije.

"Rusija je prije mnogo godina proglasila i verifikovala uklanjanje oružja na svojoj teritoriji. Strogo se pridržavala odredbi odgovarajuće konvencije", rekao je Peskov i dodao da "na teritoriji Rusije nema hemijskog oružja".

On je naveo da Rusija očekuje i od drugih da se pridržavaju odredbi te konvencije.

Peskov je podsjetio da su SAD jedna od zemalja koje još uvijek posjeduju hemijsko oružje, pa te da su optužbe Vašingtona protiv Moskve usmjerene na prikrivanje pokušaja obuzdavanja Rusije.

"Znate, postoje zemlje koje još uvek posjeduju hemijsko oružje, a SAD su jedna od njih", naglasio je Peskov, dodajući da upravo zato takvim izjavama potpuno nedostaje logike.

U stvari, rekao je Peskov, one su ništa drugo do neuspjeli pokušaj prikrivanja politike usmjerene na obuzdavanje Rusije.

Američki Stejt department saopštio je ranije da je Rusija "upotrijebila hemijsko oružje protiv sopstvenih državljana, kršeći Konvenciju o hemijskom oružju", što je bio razlog za nove američke sankcije.

Američki Stejt department saopštio je da će ograničenja za Rusiju "ostati na snazi najmanje 12 mjeseci" i da bi mogla biti uklonjena ukoliko Moskva ispuni nekoliko uslova, uključujući "pružanje pouzdanih uvjerenja da neće koristiti hemijsko ili biološko oružje protiv sopstvenih državljana.

Osim toga, od Moskve se traži da pokaže da je spremna da dozvoli inspekcije na licu mjesta posmatračima UN ili drugim međunarodno priznatim, nepristrasnim posmatračima koji će da provjere da li se Rusija priprema za upotrebu hemijskog ili biološkog oružja, kao i da izvrši restituciju onima koji su pogođeni bilo kakvom upotrebom hemijskog ili biološkog oružja, podsjeća TASS. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije