Svijet

Peskov: Rusija nije inicijator pogoršanja odnosa sa SAD

Peskov: Rusija nije inicijator pogoršanja odnosa sa SAD
Foto: Arhiva | Peskov: Rusija nije inicijator pogoršanja odnosa sa SAD
Tanjug

MOSKVA - Saopštenja zvaničnog Vašingtona u kojima se tvrdi da su SAD spremne da se uključe u dijalog sa Rusijom, u suprotnosti su sa stvarnim akcijama, što nanosi štetu bilateralnim odnosima, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Čuli smo takođe riječi američkih kolega o spremnosti za otpočinjanje dijaloga o pitanjima od zajedničkog interesa. Međutim, ove američke izjave se nažalost ne podudaraju sa određenim postupcima", izjavio je Peskov, a prenosi ruska agencija TAS S.

Te konkretne akcije su, kako dodaje, ono što šteti bilateralnim odnosima.

Peskov je naglasio da je za obnavljanje odnosa Rusije i SAD neophodna politička volja obje strane. 

"Ovde je potrebna obostrana politička volja. Predsjednik (Vladimir) Putin je više puta iskazao svoju političku volju, govoreći da smo zainteresovani za izgradnju i obnavljanje odnosa sa Sjedinjenim Državama", istakao je Peskov.

Portparol Kremlja je ukazao da Rusija nije preduzela ništa što bi moglo naštetiti odnosima sa Sjedinjenim Državama, i da nije inicijator njihovog pogoršanja.

Govoreći o potencijalnom sastanku predsednika Rusije Vladimira Putina sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, Peskov je rekao da je Putin spreman da razgovoara o bilateralnim odnosima, ali da pitanje Krima nije na dnevnom redu.

"Sam predsjednik je rekao da je moguće razgovarati o bilateralnim odnosima, ali pitanje Krima ne postoji", izjavio je portparol Kremlja.

Osvrnuo se i na odnose sa Belorusijom, navodeći da bjelorusko nepriznavanje Krima kao dijela Rusije ne ometa dijalog i odnose sa Minskom.

"Ovo je suvereno pravo Belorusije (da ne prizna Krim kao dio Rusije), i to ne komplikuje dijalog", izjavio je ruski zvaničnik.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije