Svijet

Peskov: Svi s "kremaljske liste" proglašeni neprijateljima SAD

Peskov: Svi s "kremaljske liste" proglašeni neprijateljima SAD
Foto: Arhivska fotografija | Peskov: Svi s "kremaljske liste" proglašeni neprijateljima SAD

MOSKVA - Sve koji se nalaze “kremaljskoj listi” Vašington je u suštini proglasio neprijateljima SAD, ocijenio je danas portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Ako pročitate tekst i naslov dokumenta vidjećete da se sve radi u skladu sa zakonom o borbi protiv neprijatelja SAD, rekao je on novinarima.

“Zbog toga je de-fakto čitava ta grupa ljudi na spisku proglašena neprijateljima SAD", rekao je Peksov, prenosi Tas s.

Administracija predsjednika Donalda Trampa objavila je listu od 114 imena ruskih političara i 96 "oligarha" koji su svoje bogatstvo stekli tokom vladavine Vladimira Putina, a na listi su, između ostalih, premijer Dmitrij Medvedev, šef diplomatije Sergej Lavrov, ali i biznismeni Roman Abramovič, Oleg Deripaska i Eugen Kasperski.

Kako navodi AP, administracija je na taj način odgovorila na zahtjev Kongresa da SAD kazne Moskvu zbog miješanja u američke izbore 2016. godine.

Svrstavanje na listu, navodi AP, ne povlači sankcije protiv pojedinaca, iako je veći broj njih već bio obuhvaćen ranijim američkim sankcijama.

Pored ruskog premijera i šefa diplomatije, na spisku su i potpredsjednik Dmitrij Rogozin, ministri, predsjednica Savjeta federacije Valentina Matvijenko, šefovi FSB i GRU, portparol Putina Dmitrij Peskov direkotri ključnih državnih kompanija, kao što su Rosnjeft, Gasprom, Aeroflot i Sberbank.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije