Svijet

Pet osoba osuđeno na smrt zbog ubistva oficira

Pet osoba osuđeno na smrt zbog ubistva oficira
Foto: Pixnio | Pet osoba osuđeno na smrt zbog ubistva oficira
Aleksandar Saradžić

TEHERAN - Iranske vlasti osudile su pet osoba na smrt zbog navodnog ubistva oficira povezanog s iranskom Islamskom revolucionarnom gardom, objavili su u utorak državni mediji. Drugih jedanaest je dobilo duge zatvorske kazne.

Trinaest muškaraca i tri maloljetnika optuženi su za ubistvo Ruholaha Adžamiana, oficira Basija, paravojnog volonterskog ogranka iranske elitne Revolucionarne garde, navodi se u izvještaju "IRNA-e", iranske državne novinske agencije.

Petoricu osuđenih na smrt u ponedjeljak optužio je iranski revolucionarni sud, zajedno s još osam osoba. Iranski kazneni sud optužio je tri dječaka, navodi se u izvještaju.

Glasnogovornik iranskog pravosuđa, Masud Setaješi, koji je citiran u izvještaju, nije pružio nikakve dokaze koji bi podržali bilo koju od optužbi.

Navodno ubistvo dogodilo se u Karaju, u blizini Teherana, 12. novembra kada je njih 16 okružilo i napalo Adžamian noževima i kamenjem, navodi se u izvještaju. "IRNA" nije otkrila identitet šesnaestorice. Rekla je da se na njihove kazne može uložiti žalba, prenosi "AP".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije