Svijet

Piton Mrvica zadavio vlasnika

Piton Mrvica zadavio vlasnika
Foto: Ilustracija | Piton Mrvica zadavio vlasnika

Ljubitelj egzotičnih životinja Den Brendon umro je od gušenja nakon što mu se oko tijela omotao njegov ljubimac, dva i po metra dugačak afrički piton, kojeg je nazvao Mrvica.

Nesretnog Brendona pronašla je majka Barbara u kupatilu u Hempširu, a piton se skrivao odmah pored ulaza u kupatilo.

Mrtvozornik Endru Bredli konstatovao je nesretan slučaj dodajući da vjeruje da je piton bio "sredstvo" odgovorno za Brendonovu smrt. Bredli smatra da zmija nije bila agresivna prema vlasniku, nego da se najvjerovatnije omotao oko njega u namjeri da pokaže nježnost.

Brendon (31) je u kući držao još devet zmija i 12 tarantula. Istraga je pokazala da je bio odgovoran vlasnik egzotičnih kućnih ljubimaca te da se brinuo o njima i volio ih.

Majka je istražiocima rekla da se Mrvica ponekad činio agresivan, piše "Guardian".

"Ponekad se znala ispriječiti na putu, siktati i pretvarati se da napada. Brendon joj je znao reći: 'Molim te, Mrvice, ne glupiraj se'. Nekad me znao nazvati i reći da moram doći skuvati nešto jer je Mrvica danas posebno dobra. Mislim da ga ona nije namjerno zadavila. Bio je posebno obazriv prema Mrvici. Govorio je da je jako snažna i prestao ju je stavljati oko vrata jer je bila tako snažna i nepredvidiva", rekla je Barbara, koja je preuzela brigu o sinovim ljubimcima.

Ispričala je da je Brendon držao zmije otkad je navršio 15 godina, a kad je nabavio Mrvicu, bila je toliko mala da mu je stala u dlan.

"Ona je bila njegova beba i voljela ga je", dodala je majka ispričavši kako je zmija prema njoj znala biti agresivna kad bi ušla u sinovu sobu, kao da ga brani.

Profesor Džon Kuper, veterinar i stručnjak za zmije, rekao je da je posjetio Brendona u njegovom domu i pregledao Mrvicu.

"Bio sam impresioniran u kakvim uslovima drži zmije. Bio je iskusan herpetolog, bilo mu je jako stalo do gmizavaca i imao je super odnos s njima. Nije ih držao iz pogrešnih, mačističkih razloga", rekao je Kuper.

Dodao je i da bi Brendon znao kako da odmota i opusti pitona koji se omotao oko njega objašnjavajući da je trik početi od repa. Rekao je i da je neobično da zmija u zatočeništvu nanosi ozbiljne povrede, a otkrio je i da se Mrvica prema njemu postavila odbrambeno kada ju je nakon pregleda vraćao u njen terarij. Ni on ne misli da je Mrvica namjerno napala Brendona.

Utvrđivanje tačnog uzroka smrti nesretnog mladića još traje, ali roditelji ne očekuju da će ikada dobiti odgovor.

(Jutarnji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije