Svijet

Plan Amerike: Nova država - "Nova palestina"

Plan Amerike: Nova država - "Nova palestina"
Foto: N.N. | Plan Amerike: Nova država - "Nova palestina"

Libanska TV stanica objavila je da bliskoistočni mirovni plan SAD predviđa osnivanje palestinske države koja bi se zvala "Nova Palestina".

To bi se postiglo trojni sporazum Izraela, Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) na Zapadnoj obali i ekstremističke islamske organizacije Hamas koji vlada pojasom Gaze.

Tvrdeći da je nabavila primjerak dugo očekivanog plana administracije američkog predsjednika Donalda Trampa, stanica Al Majadin bliska Hezbolahu, navodi detalje koji su u oštroj suprotnsti sa do sada objavljenim ograničenim informacijama o tom dokumentu i sa stavovima SAD i Izraela.

To baca sumnju na kredibilnost tog libanskog izvještaja, prenose izraelski mediji.

U izvještaju se navodi da će SAD okončati ekonomsku podršku Izraelu ako odbaci sporazum kojim se navodno planira osnivanje države Palestine u Gazi i na dijelovima Zapadne obale.

Palestinskoj strani će se takođe uskratiti pomoć, koju ionako ne dobija ali kako se planira, ako Hamas i Islamski džihad odbace plan, a PLO ga prihvati. Tako će se praviti razlika između rukovodstva na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Planom se predviđa da Saudijska Arabija, umjesto Jordana, postane zaštitnik krajnje osjetljivog svetilišta Brda hrama u Jerusalimu koje čuva izraelska policija, ali bi Izrael i zadržao suverenitet nad tim svetilištem.

Izvještaj o navodnom planu su detaljno prenijeli mediji na hebrejskom jeziku, iako nema zvanične potvrde SAD da je tačan.

Detalji se drastično razlikuju od izjava visokog Trampovog savjetnika Džareda Kušnera koji je više puta sugerisao da se planom ne predviđa palestinska državnost.

I ranije je objavljivan navodni sadržaj tog dokumenta, ali je administracija SAD rutinski odbacivala takve izvještaje kao neosnovane i kao spekulacije, najavljujući da će detalje predstaviti kada dođe vrijeme.

Libanska TV stanica je objavila da će Izrael anektirati jevrejska naselja, uključujući ona izolovana, na okupiranoj Zapadnoj obali i da će dolina Jordana ostati pod kontrolom Izraela.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je nedavno izjavio da ima saglasnost SAD da anektira dolinu Jordana.

U izvještaju se navodi i da će palestinske teritorije biti povezane auto-putem od Zapadne obale do Gaze i da će imati vodovod ispod tog puta.

Auto-put će biti 30 metara uzdignut nad tlom i gradiće ga kineska kompanija, a Izrael će nadgledati.

Mirovni plan zahtijeva trenutnu i potpunu demilitarizaciju palestinskih snaga, uključujući Hamasove.

Palestinska država neće imati vojsku. Izrael i Palestinci će potpisati sporazum na osnovu kojeg će izraelska vojska braniti palestinski narod od spoljnih prijetnji, pod uslovom da oni dijelom snose troškove odbrane.

U slučaju sukoba Izraela i ekstremisatičkih organizacija u Gazi, SAD će pomoći Izraelu da uništi rukovodstvo ekstremista.

Jerusalim koji je Tramp prije dvije godine priznao kao glavni grad Izraela, neće biti podijeljen, već će biti glavni grad i "Nove Palestine".

Stanovnici istočnog Jerusalima postaće građani te buduće države.

Za Gazu plan predviđa da Egipat ustupi teritoriju za izgradnju fabrika i aerodroma, ali Palestincima neće biti dozvoljeno da tamo žive.

Planom se najavljuju palestinski izbori.

Predviđa se da nekoliko zemalja finansira primjenu plana, uključujući SAD, EU i zemlje Zaliva koje bi trebalo da obezbijede 30 milijardi dolara tokom pet godina za projekte u "Novoj Palestini".

Bijela kuća je planirala da bliskoistočni plan objavi ljetos, ali je bila primorana da ga odloži zbog dvije runde izbora u Izraelu poslije kojih nije obrazovana nova vlada,a sada su novi izbori zakazani za mart.

U posljednje vrijeme se nagoviještavalo da plan nikada neće biti objavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije