Svijet

Poboljšano stanje španske bolničarke zaražene ebolom

Poboljšano stanje španske bolničarke zaražene ebolom
Poboljšano stanje španske bolničarke zaražene ebolom

MADRID - Zdravstveno stanje španske bolničarke zaražene ebolom je poboljšano i ona sada može da govori, saopštili su danas zdravstveni izvori.

Stanje Terese Romero Ramos se tokom noći poboljšalo i danas je bolje nego juče, svjesna je i povremeno priča kada je raspoložena, rekao je neimenovani medicinski izvor, a prenosi AFP.

Njeno stanje je juče bilo "stabilno", ali i dalje ozbiljno, nakon što je prethodne noći bila pod "ozbiljnim smrtnim rizikom".

Teresa Romero Ramos je zasad prva osoba kod koje je dijagnostikovana ebola kojom se zarazila van Afrike.

Bolničarka je bila dio medicinskog tima koji se brinuo o 69-ogodišnjem španskom svešteniku Migelu Paharesu (75), koji je preminuo prošlog meseca nakon što je u Madrid prebačen iz Sijera Leonea, a brinula se i o još jednom svešteniku koji je od ebole preminuo 25. septembra.

Prvi simptomi su se kod Romero Ramos pojavili 30. septembra. Ona se javila u bolnicu i stavljena je u izolaciju, a liječena je pomoću antitijela prethodno zaraženih pacijenata, koji su kasnije ozdravili.

Iako je u početku uporno tvrdila da ne zna kako je mogla da se zarazi ebolom, Romero Ramos je kasnije priznala da je tokom skidanja zaštitnog odijela, nakon što je napustila sobu jednog od zaraženih, dotakla lice rukavicom.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od ebole je do sada umrlo 3.879 ljudi.

Mediji ne javljaju kakva je sudbina psa Terese Ramos, kojeg su nadležni odlučili da eutaniziraju, a što je prije dva dana izazvalo sukob demonstranata sa policijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije