Svijet

Počelo objavljivanje materijala iz arhiva o Drugom svjetskom ratu

Počelo objavljivanje materijala iz arhiva o Drugom svjetskom ratu
Foto: Tanjug/AP | Počelo objavljivanje materijala iz arhiva o Drugom svjetskom ratu

MOSKVA - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova počelo je s objavljivanjem niza dokumenata iz arhiva o važnim događajima tokom Drugog svjetskog rata, saopštila je portparol Ministarstva Marija Zaharova.

Ona je rekla da će dokumenti biti dostupni na internet stranici Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Prvo će biti objavljeni materijali Krimske konferencije i diplomatskih aspekata oslobaćanja centralne i istočne Evrope koju je izvršila Crvena armija", istakla je Zaharova.

Prema riječima Zaharove, neposredni planovi uključuju objavljivanje materijala o završetku Drugog svjetskog rata u Evropi, Potsdamskoj konferenciji, osnivanju Ujedinjenih nacija i doprinosu Sovjetskog Saveza porazu Japana.

Zaharova je naglasila da materijal iz ruske arhive pomaže razumijevanju sovjetske spoljne politiku i diplomatije tokom Velikog patriotskog rata u Sovjetskom Savezu od 1941. do 1945. godine i Drugog svjetskog rata.

Portparol Ministarstva istakla je i važnost projekta Ministarstva pod nazivom "Sovjetski savez i saveznici", koji omogućuje prostup 4.000 dokumenata sa više pd 370.000 strana, uz napomenu da je taj izvor postao dio predsjedničkog dokumentarnog projekta o istoriji Drugog svjetskog rata.

"U toku je sprovođenje velikog dugoročnog projekta bez presedana, na zahtjev predsjednika Rusije (Vladimira Putina). Projekat doprinosti sastavljanju jedne kolekcije informacionih resursa o Drugom svjetskom ratu", dodala je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije