Svijet

Počelo suđenje najmoćnijoj italijanskoj mafiji

Počelo suđenje najmoćnijoj italijanskoj mafiji
Foto: Image by djedj from Pixabay | Počelo suđenje najmoćnijoj italijanskoj mafiji
N.N.

RIM - U Italiji je počelo najveće suđenje mafiji, optuženo je 350 pripadnika i saraadnika klana Ndrangeta, za kojeg kažu da je bogatiji od Dojče banke i Mekdonaldsa.

Navodi se da taj klan ima monopol na uvoz kokaina u Evropu.

Novinarka iz Milana, koja prati ovaj proces, Tatjana Đorđević Simić kaže da je to najveće suđenje italijanskoj mafiji poslije 30 godina.

"Suđenje obuhvata i dio lokalnih zvaničnika, funkcionera, policajaca i biznismena", navodi Đorđević Simić.

Suđenje se, kako ona navodi, održava u specijalnom bunkeru u sudnici na jugu Italije, odakle mafija i potiče.

"Sudnica samo za advokate ima 600 mjesta, a ima i više od 300 mjesta za optužene", rekla je ona.

Prema riječima Đorđević Simić, važno je što će se toj kriminalnoj grupi suditi baš na njihovoj teritoriji.

"To je snažan odgovor države, jer bi bilo pogrešno da se istrage vode u Kalabriji, a da ne postoji specijalni sud u kojem bi se vodili specijalni procesi", rekla je ona.

Zanimljivo je što u procesu ima 58 zaštitećenih svjedoka, koji su bili pripadnici klana, a koji sada sarađuju sa policijom.

"Ono što je naglasio jedan od stručnjaka Antonio Nikazo, to je jedna vrsta presedana, jer imamo i djecu vođa, odnosno bosova koji sada sarađuju sa policijom. U procesu će se projaviti Emanuele Markuzo, koji je sin Leona Mankuza, a on je rođeni brat glavnog okrivljenog", kazala je ona.

Ndrangeta je mafijaška kriminalna organizacija sa juga Italije, koja se od pedesetih godina proširila na sjever zemlje i po svijetu i početkom XXI veka postala najmoćnija organizacija tog tipa.

Američki diplomatski izvori procjenjuju da njeni prihodi od trgovine drogom, iznude i pranja novca čine najmanje 3% bruto proizvoda Italije.

Suđenje vodi najpoznatiji italijanski antimafijaški tužilac Nikola Grateri, koji živi pod policijskom pratnjom više od tri decenije.

Od 58 državnih svjedoka očekuje se da razotkriju kriminalne aktivnosti najuticajnije porodice klana Mankuzo i da se prekrši kodeks ćutanja, odnosno "omerta".

Klan se optužuje za pritisak na političare, pranje novca preko nekretnina, šverc droge, pa čak i za posjedovanje privatnih vojnih snaga kojima su okupirali grad Vibo Valenciju, kaže Enco Ćikonte, bivši član italijanskog parlamenta i profesor istorije italijanske mafije na univerzitetu Pavija u Italiji.

Većina optuženih uhapšena je tokom serije međunarodnih racija u 2019. godini, u Italiji, Švajcarskoj, Bugarskoj i Njemačkoj, i to zbog trgovine drogom, iznude, zelenašenja, otkrivanje službenih tajni, zloupotrebe položaja, udruživanja mafije, ubistava i pokušaja ubistava, posjedovanja ukradene robe i pranja novca.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije