Svijet

Pratite nas na Google news

Počelo suđenje najmoćnijoj italijanskoj mafiji

Počelo suđenje najmoćnijoj italijanskoj mafiji
Foto: Image by djedj from Pixabay | Počelo suđenje najmoćnijoj italijanskoj mafiji
N.N.

RIM - U Italiji je počelo najveće suđenje mafiji, optuženo je 350 pripadnika i saraadnika klana Ndrangeta, za kojeg kažu da je bogatiji od Dojče banke i Mekdonaldsa.

Navodi se da taj klan ima monopol na uvoz kokaina u Evropu.

Novinarka iz Milana, koja prati ovaj proces, Tatjana Đorđević Simić kaže da je to najveće suđenje italijanskoj mafiji poslije 30 godina.

"Suđenje obuhvata i dio lokalnih zvaničnika, funkcionera, policajaca i biznismena", navodi Đorđević Simić.

Suđenje se, kako ona navodi, održava u specijalnom bunkeru u sudnici na jugu Italije, odakle mafija i potiče.

"Sudnica samo za advokate ima 600 mjesta, a ima i više od 300 mjesta za optužene", rekla je ona.

Prema riječima Đorđević Simić, važno je što će se toj kriminalnoj grupi suditi baš na njihovoj teritoriji.

"To je snažan odgovor države, jer bi bilo pogrešno da se istrage vode u Kalabriji, a da ne postoji specijalni sud u kojem bi se vodili specijalni procesi", rekla je ona.

Zanimljivo je što u procesu ima 58 zaštitećenih svjedoka, koji su bili pripadnici klana, a koji sada sarađuju sa policijom.

"Ono što je naglasio jedan od stručnjaka Antonio Nikazo, to je jedna vrsta presedana, jer imamo i djecu vođa, odnosno bosova koji sada sarađuju sa policijom. U procesu će se projaviti Emanuele Markuzo, koji je sin Leona Mankuza, a on je rođeni brat glavnog okrivljenog", kazala je ona.

Ndrangeta je mafijaška kriminalna organizacija sa juga Italije, koja se od pedesetih godina proširila na sjever zemlje i po svijetu i početkom XXI veka postala najmoćnija organizacija tog tipa.

Američki diplomatski izvori procjenjuju da njeni prihodi od trgovine drogom, iznude i pranja novca čine najmanje 3% bruto proizvoda Italije.

Suđenje vodi najpoznatiji italijanski antimafijaški tužilac Nikola Grateri, koji živi pod policijskom pratnjom više od tri decenije.

Od 58 državnih svjedoka očekuje se da razotkriju kriminalne aktivnosti najuticajnije porodice klana Mankuzo i da se prekrši kodeks ćutanja, odnosno "omerta".

Klan se optužuje za pritisak na političare, pranje novca preko nekretnina, šverc droge, pa čak i za posjedovanje privatnih vojnih snaga kojima su okupirali grad Vibo Valenciju, kaže Enco Ćikonte, bivši član italijanskog parlamenta i profesor istorije italijanske mafije na univerzitetu Pavija u Italiji.

Većina optuženih uhapšena je tokom serije međunarodnih racija u 2019. godini, u Italiji, Švajcarskoj, Bugarskoj i Njemačkoj, i to zbog trgovine drogom, iznude, zelenašenja, otkrivanje službenih tajni, zloupotrebe položaja, udruživanja mafije, ubistava i pokušaja ubistava, posjedovanja ukradene robe i pranja novca.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Central osiguranje i dalje nastavlja s velikim investicijama

Marketing tim / 09.04.2021 14:33

Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Central osiguranje d.d. i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide aktuelna višemilijunska akvizicija, kupnja novog tehničkog pregleda u Bosanskoj Krupi.

Central osiguranje | Central osiguranje i dalje nastavlja s velikim investicijama

Ovim ugovorom Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o.,  potvrđuju svoju poziciju tržišnih lidera, kada su u pitanju polise osiguranja odgovornosti za motorna vozila, tehnički pregledi i drugi vidovi osiguranja. 

Vrlo jasna poslovna vizija, strateška ulaganja, stalna zapošljavanja i ulaganja u ljudske resurse, kao i stalni rast prihoda čine Central prepoznatljivim primjerom uspješnog poslovnog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Svoju uspješnost i stalni rast Društvo Central temelji na etičkim normama poslovanja, socijalnoj osjetljivosti i humanitarnim djelovanjem u zajednici u kojoj djeluje i ostvaruje prihod. 

Foto: Central osiguranje / Central osiguranje i dalje nastavlja s velikim investicijama
Foto: Central osiguranje / Central osiguranje i dalje nastavlja s velikim investicijama

Više od 40 stanica tehničkog pregleda Testing centra i preko 130 poslovnica Central osiguranja čine razgranatu mrežu stanica tehničkih pregleda i poslovnica osiguranja po cijeloj Bosni i Hercegovini, a gdje vrhunska usluga ne izostaje, uz široku ponudu proizvoda, ljubazno osoblje i svakako veliku brzinu u obradi i isplati šteta.

Iz Centrala i Testinga, poručuju da ovim potezom tehnički pregled u Bosanskoj Krupi postaje dio jedne od najvećih domaćih poslovnih grupacija. Moderan pristup, ekspeditivnost i stručnost su ono što garantiraju svim sadašnjim, ali i budućim korisnicima usluga.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim višemilijunskim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije