Svijet

Počeo proces opoziva Donalda Trampa

Počeo proces opoziva Donalda Trampa
Foto: Tanjug/AP | Počelo suđenje Trampu

VAŠINGTON - Proces opoziva predsjednika SAD Donalda Trampa u Senatu je danas formalno počeo, pošto je Predstavnički dom u srijedu izglasao da se rezolucija formalno uputi u gornji dom Kongresa i pošto su imenovani članovi Predstavničkog doma koji će zastupati tu rezoluciju u daljem postupku.

Kako prenosi Glas Amerike članovi Predstavničkog doma, takozvani "menadžeri", ceremonijalno su unijeli rezoluciju o opozivu u Senat. Ta rezolucija će imati ulogu “optužnice” u daljem procesu protiv Donalda Trampa.

Poslije unošenja rezolucije, vođa sedmočlanog tima demokratskih "menadžera" Adam Šif pročitao je njen sadržaj naglas. Predstavnički dom je u decembru izglasao opoziv predsjednika zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.

Sjednicom će privremeno predsjedavati najstariji poslanik republinakske većine, kongresmen Čak Gresli.

Pošto je naglas pročitana rezolucija o opozivu, Senat je formalno prihvatio, a u nastavku sledi polaganje zakletvi predsjedavajućeg sudije i porotnika.

Predsjedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts položiće zakletvu tokom dana, a potom se očekuje da to uradi i stotinu senatora.

Suđenje Donaldu Trampu bi trebalo da počne u utorak, 21. januara.

Suđenje predsjedniku nije krivični proces, niti su potencijalne sankcije krivične.

Rezolucija o opozivu je "optužnica" koju će zastupati "menadžeri" Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužilaca. Bijela kuća ima svoju odbranu - predsjednika Trampa zastupaće advokati Pet Sipoloni i Džej Sekulov.

Senatori su porotnici, a procesom predsjedava predsjednik Vrhovnog suda.

Pravila suđenja određuje većina, pa će tako i sada republikanci odlučivati o tome da li će na suđenju biti izvođeni i svedoci, na čemu demokrate insistiraju. Da bi se usvojila pravila potrebna je prosta većina od 51 glasa.

Trampov bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton je nagovijestio da bi se odazvao obavezujućem pozivu za svjedočenje iz Senata.

Predsjednik može biti razriješen dužnosti ako za to glasa dvije trećine (67) od stotinu senatora, što je malo vjerovatno jer većinu u Senatu imaju republikanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije