Svijet

Pratite nas na Google news

Počinje suđenje za ubistvo Džamala Kašogija

Počinje suđenje za ubistvo Džamala Kašogija
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Počinje suđenje za ubistvo Džamala Kašogija
Anadolija

ISTANBUL - Pred Sudom u Istanbulu u petak počinje sudski proces protiv 20 saudijskih državljana osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, koji je 2. oktobra 2018. godine svirepo pogubljen u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu, a njegovi posmrtni ostaci su potom u potpunosti uništeni.

Sud u Istanbulu je sredinom aprila prihvatio optužnicu na 117 stranica koju je tursko tužilaštvo u tom gradu podnijelo protiv ukupno 20 saudijskih državljana osumnjičenih za ubistvo novinara Džamala Kašogija, za kojima je raspisana potjernica. Prvo ročište zakazano je za sutra pred 11. Krivičnim sudom u Istanbulu.

Među optuženim su Ahmad Mohammad Asiri i Saud Al Qahtani kojima se na teret stavlja da su od početka planirali Kašogijevo ubistvo i shodno tom planu odredili egzekutore i izdali im naređenja. Za obojicu se traži izricanje višestrukih doživotnih zatvorskih kazni.

Ostalih 18 osoba koje su obuhvaćene optužnicom takođe se terete za ubistvo s predumišljajem i svirepo mučenje žrtve. Oni su prvobitno planirali Kašogija vratiti u Saudijsku Arabiju, a imali su i spreman plan ubistva davljenjem ako žrtva ne prihvati da ide s njima.

Za 18 optuženih se traži izricanje višestrukih zatvorskih kazni.

Novinar "The Washington Posta" Džamal Kašogi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu u koji je tog dana otišao na zakazani sastanak radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Kašogi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici opruženih.

Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Kašogijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem. U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije