Svijet

Pogledajte snimak uništavanja džinovske bombe pronađene u Poljskoj

Pogledajte snimak uništavanja džinovske bombe pronađene u Poljskoj
Foto: YouTube/Screenshot | Pogledajte snimak uništavanja džinovske bombe pronađene u Poljskoj

Ogromna bomba koju su britanske snage bacile u Poljskoj otkivena je u jednom kanalu, a sve je završeno velikom eksplozijom.

Radi se o bombi nazvanoj Tallboy koja je poznata i kao "zemljotres" odnosno seizmička bomba. Teška je oko 5,4 tone, a britanski RAF (Royal Air Force) ju je bacio u posljednjim mjesecima rata.

Ovo je ujedno i najveća bomba koja je pronađena u Poljskoj, a vjeruje se da je bačena tokom napada na njemački brod Lutzow.

Poljska mornarica je u utorak neutralisala bombu deflagracijom, metodom koja podrazumijeva zagrijavanje eksploziva dok ne izgori umjesto da se bomba detonira.

Međutim, bomba je ipak eksplodirala u kanalu blizu lučkog grada Swinojscie te je izbacila u vazduh veliku količinu vode.

Operacija uništavanja bombe je počela u ponedjeljak evakuacijom stanovništva i zaronom ronilačkog tima koji je procijenio situaciju. Iz okoline je evakuisano oko 750 stanovnika.

Štete ni povrijeđenih nije bilo, javlja CNN.

Nacisti su tokom Drugog svjetskog rata okupirali Poljsku pa su je zbog toga savezničke snage konstantno bombardovale.

RAF je poslao nekoliko bombardera Lancaster da bace 12 Tallboy bombi na brod Lutzow u aprilu 1945. godine, ali jedna nije eksplodirala.

(rtcg.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije