Svijet

Pogubljen posljednji zatvorenik u Trampovom mandatu

Pogubljen posljednji zatvorenik u Trampovom mandatu
Foto: Federal Bureau of Prisons/Community Federal Defender Office for the Eastern District of Pennsylvania via AP/AP | Pogubljen posljednji zatvorenik u Trampovom mandatu

VAŠINGTON - Američka vlada provela je danas posljednju egzekuciju na saveznom nivou u mandatu predsjednika Donalda Trumpa, četiri dana prije inauguracije Džoa Bajdena, koji je obećao da će pokušati ukinuti smrtnu kaznu.

Pogubljen je Dastin Higs (48), koji je osuđen na smrt 2001. zbog otmice i ubistva tri žene u saveznom rezervatu divljih životinja u Merilendu 1996. godine, prenose američki mediji.

Ministarstvo pravosuđa odlučilo ga je pogubiti smrtonosnom injekcijom pentobarbitala, snažnog barbiturata, u zatvoru u saveznoj državi Indijani.

Higs je 13. lice koje je pogubljeno od kada je Tramp, republikanac i snažan zagovornik smrtne kazne, prošlog ljeta pokrenuo egzekucije, nakon 17 godina pauze na saveznom nivou. Prije Trampa savezna vlada smakla je samo tri osobe od 1963.

Higsu je u decembru dijagnostikovan virus korona, a odlukom okružnog suda bilo je odgođeno njegovo smaknuće za nekoliko sedmica da bi se oporavio, ali je Vrhovni sud poništio tu odluku i Higs je jutros pogubljen. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije