Svijet

Pojavila se "anti-Greta": Ne dolazi smak svijeta zbog klimatskih promjena

Pojavila se "anti-Greta": Ne dolazi smak svijeta zbog klimatskih promjena
Foto: Screenshot / Tanjug | Pojavila se "anti-Greta": Ne dolazi smak svijeta zbog klimatskih promjena

Njemačka tinejdžerka Naomi Zibt gotovo je preko noći postala miljenica desnice u Njemačkoj, ali i šire, kao odgovor "skeptika" oko globalnog zagrijavanja na slavnu švedsku tinejdžerku i klimatsku aktivistkinju Gretu Tunberg. Stoga nije ni čudno da je dobila nadimak "anti-Greta".

Ove sedmice 19-godišnja Naomi Zibt će nastupiti na najvećem okupljanju konzervativaca u Americi - Konzervativnoj konferenciji za političku akciju (CPAC) u blizini Vašingtona. O nivou događaja dovoljno govori to što će govornici, među ostalima, biti i predsjednik Donald Tramp i potpredsjednik Majk Pens.

Kako javlja "Guardian", Zibt je na plati Instituta "Heartland", tzv. think-tanka koji je blisko povezan s Bijelom kućom i koji takođe negira utvrđene naučne spoznaje o tome da ljudska aktivnost, prije svega izgaranje fosilnih goriva, zagrijava planetu, što će u budućnosti imati opasne posljedice za ekosistem i čovječanstvo.

Prije nego što se uhvatio potkopavanja naučnih saznanja o klimatskim promjenama i protivljenja borbi protiv njih, Institut "Heartland" se bavio, među ostalim, lobiranjem za industriju duvana i ugljena.

Zibt je i sama priznala da prima "prosječnu mjesečnu platu" od "Heartlanda". Prema zvaničnim podacima, prosječna mjesečna plata u Njemačkoj je oko 1.900 evra. "Heartland" je 11. februara na svom YouTube kanalu objavio video kojim je obznanio da im se Zibt pridružila.

Glavna teza koju Zibt plasira je ta da Greta Tunberg i drugi klimatski aktivisti i mejnstrim mediji šire nepotrebnu histeriju, preuveličavajući krizu oko klimatskih promjena. 

Ona, međutim, tvrdi da ne poriče klimatske promjene, već da je "klimatski realista".

"Imam vrlo dobre vijesti za vas. Ne dolazi smak svijeta zbog klimatskih promjena. Zapravo, za 12 godina i dalje ćemo biti ovdje, ležerno radeći fotke na svojim iPhone 18s", kaže Zibt u tom videu, aludirajući na dramatično upozorenje koje je Greta Tunberg uputila - da imamo još 12 godina da spriječimo klimatsku katastrofu.

Ali Greta je samo ponovila ono na šta su već upozorili klimatski naučnici sa Međuvladinog panela za klimatske promjene, najveće organizacije za klimatske promjene na svijetu. Zaključak njihovog velikog izvještaja iz 2018. je da imamo samo još 12 godina ako želimo da zadržimo rast globalne temperature ispod 1,5 stepeni Celzijusa. Čak i pola stepena iznad toga znatno će povećati rizik od suša, poplava, požara, ekstremne vrućine, gladi, nestašice vode i siromaštva za stotine miliona ljudi.

"Trenutno nas prisilno hrane vrlo distopijskom agendom klimatskog alarma koji nam govori da mi kao ljudi uništavamo planetu. I da mladi ljudi, posebno, nemaju budućnost - da životinje umiru", kaže sa druge strane Zibt.

Ona je počela svoju karijeru konzervativne influenserke prošle godine, kada je počela da objavljuje snimke na YouTubeu na engleskom jeziku. Naslovi kao što su "Klimatske promjene - samo prazna priča?", "Žestoka bez feminizma?" i "Poruka medijima - kako se usuđujete?", govore same za sebe.

Ovaj posljednji, je, naravno, aluzija na viralni Gretin govor u kojem je napala svjetske lidere riječima: "Nalazimo se na početku masovnog izumiranja, sve o čemu možete govoriti je novac i bajke o vječnom ekonomskom rastu. Kako se usuđujete?!".

"Alarm oko klimatskih promjena je u svojoj srži odvratna anti-ljudska ideologija", tvrdi pak Zibt, insistirajući da "ovih dana nauka o klimatskim promjenama uopšte nije nauka".

Prošlog decembra, dok je Greta Tunberg govorila na UN klimatskom samitu COP 25 u Madridu, Zibt je održala govor na suparničkoj konferenciji u organizaciji "Heartlanda", samo nekoliko kilometara dalje.

"Heartlandov" strateg Džejms Tejlor tada je, u razgovoru s novinarom njemačkog ZDF-a koji mu se predstavio kao potencijalni donator, priznao da su vrbovali Zibt kako bi snimala videoporuke koje dovode u pitanje klimatske promjene, namijenjene mladim ljudima.

Iako ova tinejdžerka insistira da je sama "bez agende, bez ideologije", na njenom eksponiranju i popularizovanju rade itekako ideološki nastrojene javne ličnosti iz njemačke desnice.

Njena majka je kao advokat zastupala političare iz krajnje desne Alternative za Njemačku na sudu. Njen prvi esej objavljen je na "anti-islamističkom" blogu "Philosophia Perennis", a promoviše je i Martin Selner, vođa krajnje desnog austrijskog "identitarijanskog" pokreta, prenosi "Index.hr".

Stranačka mladež AfD-a imenovala je Zibt koja je i nastupila na jednom događaju AfD-a, kao svoju članicu. Ona, međutim, negira da je članica ove stranke koja se nedavno našla u centru političkog skandala kad je svojom nenadanom podrškom pomogla da za premijera pokrajine Tiringije bude izabran kandidat liberalnog FDP-a Tomas Kemerih. On je zbog žestokih reakcija javnosti i njemačke vlade naknadno podnio ostavku. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije