Svijet

Pojavila se bolest zombi jelena, stručnjaci ne znaju je li prenosiva na ljude

Pojavila se bolest zombi jelena, stručnjaci ne znaju je li prenosiva na ljude
Foto: N.N. | Pojavila se bolest zombi jelena, strčnjaci ne znaju jeli prenosiva na ljude

DENVER - Smrtonosna bolest koja uzrokuje to da jeleni izgledaju i ponašaju se pomalo kao zombiji je u porastu na području SAD-a i u dijelovima Kanade, tačnije prijavljena je u ukupno 22 države i 2 kanadske pokrajine ovog mjeseca, prenose mediji.

Zove se Chronic Wasting Disease (CWD), a zovu ju još i bolest zombi jelena.

Radi se o tome da infekcija napreduje napadajući mozak, leđnu moždine i druga tkiva što postepeno rezultira dramatičnim gubitkom težine, zatim nedostatkom koordinacije te čak agresijom prije nego što na samom kraju dođe do smrtnog ishoda.

Iako još uvijek nije poznato je li prenosivo na čovjeka, nedavna testiranja su rađena da se sazna više o tome. Pokazano je, naime, da su makaki majmuni mogli lako dobiti bolest nakon konzumiranja zaraženog mesa.

Ta činjenica polako u medijima zaziva strahove od toga da bi se uskoro možda mogla pojaviti varijanta bolesti koja bi bila prenosiva i na ljude.

Bolest zombi jelena je prvi put zapažena prije 50 godina, a američka država Kolorado je bila epicentar.

Ovom bolešću mogu biti zaražene i divlje životinje i one iz uzgoja, a poznato je kako ima bizarne efekte na one koji se zaraze, ali mogu proći i godine prije nego što životinja počne pokazivati simptome zaraze.

Neobični nadimak je bolest dobila zbog simptoma koje uzrokuje. Uz začuđujući pogled kojeg životinja ima, poznato je i to da su rebra toliko izložena da su vidljiva golim okom, što je izazvano naglim mršavljenjem.

Iako se već duže vrijeme misli kako postoji "barijera vrste" koja bi spriječila širenje s jelena na čovjeka, nedavni nalazi pokazuju kako rizik ipak može biti veći nego što se do sad sumnjalo pa su izdana i razna upozorenja za lovce.

Mark Zabel, pomoćnik voditelja Prion istraživačkog centra na Sveučilištu Kolorado napominje kako neki stručnjaci sumnjaju kako je "samo pitanje vremena prije nego što se pojavi njen oblik koji može prijeći na ljude".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije