Svijet

Policajka zabunom uzela pištolj umjesto elektrošokera, ubila muškarca

Policajka zabunom uzela pištolj umjesto elektrošokera, ubila muškarca
Foto: Janmarcustrapp/Pixabay | Policajka zabunom uzela pištolj umjesto elektrošokera, ubila muškarca

Na snimcima sa kamera koje se nalaze na policijskoj uniformi vidi se kako bivša policajka Kimberli Poter iz Minesote u ruci drži oružje i upire ga u 20-godišnjeg Daunta Vrighta koji se upirao hapšenju.

U narednih nekoliko trenutaka došlo je tragičnog razvoja događaja koji je doveo do smrti Vrighta i zauvijek promijenilo život Kimberli Poter, piše CNN, prenosi Index.hr.

Nakon pucnjave čuje se kako policajka govori: "O ne! Sranje, upravo sam ga upucala".

Istekla registracijska dozvola

Policija je Vrighta, muškarca crne boje kože, zaustavila zbog istekle registracijske dozvole. Preminuo je vrlo brzo nakon što ga je Poter upucala prilikom hapšenja.

Kimberli Poter optužena je za ubistvo iz nehaja prvog i drugog stepena. Suđenje joj počinje u srijedu u Minesoti. Izjasnila se kako nije kriva za ubistvo. U slučaju da bude osuđena, čeka ju kazna do 15 godina zatvora.

"Policajka je namjeravala upotrijebiti elektrošoker, ali je umjesto toga slučajno upucala Vrighta pištoljem", rekao je načelnik gradske policije.

Naime, izgleda da je Poter zaista zabunom upotrijebila pogrešno oružje, što potvrđuju snimke. Neposredno prije pucnjave, čuje se kako Poter govori: "Koristiću elektrošoker. Pazite, elektrošoker, elektrošoker".

Nije jedini takav slučaj

Ali, ovo nije jedini slučaj gdje je policija zabunom koristila vatreno oružje umjesto elektrošokera.

Godine 2018. policajka iz Kanzasa je takođe namjeravala da koristi elektroškoker kako bi smirila muškarca koji se tukao s njenim partnerom, ali je umjesto toga slučajno ispalila iz pištolja. Osumnjičeni je preživio, a krivični postupak protiv policajke je odbačen.

Kako bi spriječila da dođe do ovakvih incidenata, policija trenira službenike za precizniju upotrebu elekrošokera. Uče mehaniku uređaja, kako i kada ga koristiti i gdje ga moraju nositi na uniformi.

"Oružje se nalazi na mojoj desnoj strani jer sam dešnjakinja", rekla je instruktorica Allison Ashnault

"Elektrošoker bi se trebalo nositi na suprotnoj strani", dodala je.

Osim što je pištolj znatno veći i teži od plastičnog elektrošokera, crne je boje. Elektrošoker je jarkozelene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije