Svijet

Pratite nas na Google news

Policija u Nantu bacila suzavac na štrajkače

Policija u Nantu bacila suzavac na štrajkače
Foto: Tanjug | Policija u Nantu bacila suzavac na štrajkače
Tanjug

NANT - Policija za razbijanje demonstracija ispalila je suzavac na maskirane učesnike protesta koji su ih gađali raznim predmetima.

U Lionu i Marseju hiljade učesnika protesta nosi transparente na kojima piše "Makron se izgubio" i "Ne dirajte naše penzije", prenosi Rojters.

Širom Francuske sindikati su organizovali štrajk, jedan od najvećih u poslednje vrijeme, kojim žele da nateraju francuskog predsjednika Emanuela Makrona da odustane od najavljene reforme penzionog sistema.

Zbog štrajka saobraćaj u gradovima je paralisan, a ne rade ni željeznički ni metro saobraćaj, dok je na francuskom aerodromu Orli saobraćaj smanjen za 20 odsto.

Zbog štrajka sindikata, koji protestuju zbog najavljene izmene penzionog sistema, danas će biti zatvoreni Ajfelov toranj i muzej Orsaj, dok je muzej Luvr saopštio da će kasniti sa otvaranjem kao i da će pojedine prostorije biti zatvorene.

U saopštenju kompanije SETE, koja upravlja Ajfelovim tornjem, navodi se da taj pariški simbol nema dovoljan broj osoblja za otvaranje tornja uz optimalan prihvat posjetilaca, prenose agencije.

Mnogi građani koriste električne bicikle i skutere, a vlasti su zabranile protetste na Jelisejskim poljima, oko predsjedničke palate i oko katedrale Notrdam.

Policija je provjerila više od 3.000 građana koji su došli na protest u Parizu, a 18 osoba je uhapšeno prije samog početka protesta.

Širom Francuske hiljade građana u crvenim prslucima sindikata maršira kroz gradove od Marseja na Meditersasnkoj obali do Lila na severu.

Štrajkom sindikati pokušavaju da nateraju predsednika Emanuela Makrona da odustane od planova za reformu penzionog sistema u zemlji.

Građani se protive reformi penzionog sistema koja predviđa univerzalni sistem penzija umjesto sadašnjih podela na četiri vrste penzije - u privatnom i javnom sektoru, specijalne i dopunske penzije, prenosi Rojters.

"Javni prevoz će danas biti veoma otežan, kao i sutra, a vjerovatno i ovog vikenda", izjavio je zamjenik ministra saobraćaja Žan-Batist Ðebari za radio RTL.

Ovo je jedan od najvećih protesta zaposlenih u javnom sektoru širom zemlje u poslednjih više decenija. Sindikati krajnje ljevice pozivaju na prekid saobraćajne mreže, zatvaranje škola i ostavljanje smeća da se gomila kako bi primorali predsednika Makrona da povuče plan penzione reforme.

Iz državne železnice SNCF kažu da će saobraćati samo jedan od 10 putničkih i prigradskih brzih vozova.

Željezničke kompanije Eurostar i Talis otkazale su najmanje polovinu usluga prevoza na linijama koje povezuju Pariz sa Londonom i Briselom. Vlasti civilnog vazduhoplovstva zatražile su od avio-kompanija da otkažu oko 20 odsto letova zbog poremećaja koji će štrajk izazvati u rasporedu letenja.

Očekuje se da će više od polovine svih nastavnika u osnovnim i srednjim školama izaći na ulice, a da će zaposleni u hitnoj pomoći u cijeloj državi raditi sa minimumom osoblja. Sindikati zaposlenih u javnom saobraćaju nisu odredili rok za okončanje štrajka. Demonstranti će marširati od glavne željezničke stanice Gar di Nor do Trga nacije popodne.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane je izjavio da se očekuje da će više hiljada radikalnih anarhista i okorelih demonstranata iz pokreta "žutih prsluka" napraviti pustoš. On je naredio da se prodavnice duž rute kuda će se kretati učesnici protesta zatvore. Na ulicama će otprilike biti raspoređeno oko 6.000 policajaca, uključujući više desetina pripadnika službi za brzo reagovanje na motorima.

Mediji podsjećaju da bi sadašnja situacija mogla da izgleda kao 1995. godine kada su veliki protesti, koji su trajali tri nedjelje protiv reforme socijalnog osiguranja i penzija, naveli tadašnjeg premijera Alena Žipea da od toga odustane.

Loran Berže, šef sindikalnog saveza CFDT, kaže da je socijalno okruženje eksplozivnije nego 1995. 

"U smislu napetosti, socijalne solidarnosti i lomova unutar društva, sada je mnogo gore", rekao je Berže za Rojters.

Makron je nedavno ponovio da ne odustaje od reforme obećane tokom predizborne predsjedničke kampanje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije