Svijet

Politico: Orban se ponaša kao mačka na metamfetaminu

Politico: Orban se ponaša kao mačka na metamfetaminu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Politico: Orban se ponaša kao mačka na metamfetaminu

Otkako je Budimpešta prošle sedmice preuzela rotirajuće predsjedanje EU-om, mađarski čelnik Viktor Orban kruži okolo kao mačka na metamfetaminu, piše Politico.

Od Kijeva da se sastane sa svojim "ljutim protivnikom" Volodirom Zelenskijem, do Moskve na razgovor s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom, pa do Pekinga da razgovara s predsjednikom Si Đinpingom, mađarski je premijer izveo vrtoglavi program globalne diplomacije koji je, kako kaže, osmišljen da donese mir u Ukrajinu.

Ali Orbanovo hiperaktivno poskakivanje natjeralo je stvarne evropske predsjednike da kolutaju očima, a šefica Europske komisije Ursula von der Lejen i šef Evropskog vijeća Šarl Mišel gađali su mađarskog čelnika dok im krade grmljavinu i miješa lonac u Briselu.

Galama je započela na društvenim mrežama prošlog utorka, drugog dana šestomjesečnog mađarskog predsjedanja Savjetom EU, hype videom koji Orbana namjerno prikazuje kao čovjeka na misiji.

Velika povorka vozila koja viče sirenama i bljeskajućim plavim i crvenim svjetlima na putu je "za mir". Dramatična muzika, kadrovi u stilu akcionih filmova i - 2100 kilometara kasnije, u glavnom gradu Ukrajine pojavio se čovjek koji tvrdi da može spriječiti svjetski rat.

Muzika je postajala sve snažnija kako je stigao u predsjedničku palaču u Kijevu. Orbán je sjedio s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim na “tri sata pregovora”, koji su završili osmjesima s obje strane i konferencijom za medije uz rukovanje.

Samo tri dana kasnije, Orbán je ponovo bio odsutan - što je izazvalo mnogo veću kontroverzu među čelnicima EU koji inzistiraju na tome da on ne govori u njihovo ime; da je njegova uloga mađarskog premijera dok vodi Savjet EU diplomatski nebitna.

Ovaj put je istu ruku u Moskvi pružio Putinu.

Uprkos negodovanju iz Brisela, Orbán je ponosno izjavio da je u Moskvu došao kao izaslanik Evropske unije. “Ne možemo postići mir bez dijaloga i diplomatskih kanala”, rekao je Orbán u Kremlju.

“Iskusio sam da su pozicije daleko jedna od druge, ali u smislu obnove dijaloga danas je učinjen prvi važan korak.” Na kraju njegovog videa s putovanja pojavio se logo mađarskog predsjedništva s Trampovim sloganom: Make Europe. Opet sjajno, prenosi Raport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije