Svijet

Politico: Šolc i Makron ne kriju neprijateljstvo

Politico: Šolc i Makron ne kriju neprijateljstvo
Foto: Tanjug | Politico: Šolc i Makron ne kriju neprijateljstvo

BERLIN, PARIZ - Nesuglasice između Olafa Šolca, njemačkog kancelara, i Emanuela Makrona, francuskog predsjednika, oko Ukrajine prerasle su u otvoreno neprijateljstvo, piše Politico.

Njemački zvaničnici napominju da francuski predsjednik daje oštre izjave o Ukrajini, ali u stvarnosti Francuska pruža mnogo manje pomoći u odnosu na Njemačku.

Prema Kilskom institutu za svjetsku ekonomiju, Berlin je obezbijedio ili planirao više od 17 milijardi evra pomoći Kijevu, dok je Pariz obezbijedio samo 640 miliona evra.

"Francuski zvaničnici tvrde da obezbjeđuju oružje koje je zaista važno, i to sa manje oklijevanja od Nijemaca", dodaje list, prenose RIA Novosti.

Politico je takođe uporedio pristupe dvije zemlje pomoći Ukrajini, ističući veće oklijevanje Njemačke u slanju određenih vrsta naoružanja, poput projektila Taurus. 

Napominje se da je nakon samita u Parizu, izgledalo da je Makron ciljao Šolca zbog njemačke "istorijske neodlučnosti" po tom pitanju.

U Parizu je 26. februara održana konferencija za podršku režimu u Kijevu. Na njega su bili pozvani lideri desetak zemalja, uključujući Njemačku, Veliku Britaniju, Poljsku, Dansku i Holandiju. 

Poslije samita, Makron je saopštio da se EU složila da stvori sljedeću, devetu koaliciju za snabdijevanje Ukrajine raketama srednjeg i dugog dometa. On je takođe dodao da će Francuska učiniti sve da spriječi Rusiju da "pobijedi u ovom ratu", prenosi RTCG.

Osim toga, na inicijativu francuskog predsjednika, učesnici su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali nisu postigli konsenzus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije