Svijet

Politika podijelila komšije i porodice u Ohaju

Politika podijelila komšije i porodice u Ohaju
Foto: Tanjug/AP | Politika podijelila komšije i porodice u Ohaju

VAŠINGTON - Prva od tri predsjedničke debate, u kojima će se direktno suočiti predsjednik Donald Tramp i bivši potpredsjednik Džo Bajden, održava se u utorak uveče u Klivlendu u Ohaju.

Predsjednička trka je vrlo tijesna, na nacionalnom nivou ali i u samom Ohaju, koji ponekad glasa za republikanske, a nekad za demokratske kandidate.

Mišljenja birača o dvojici kandidata se drastično razlikuju, a ponekad i unutar istih porodica, piše Glas Amerike.

Zastava s imenom predsjednika Trampa bila je prvi znak politike u jednoj mirnoj ulici u Klivlendu.

"Razmišljala sam da li da je istaknem ili ne, jer sam se plašila da bi neko mogao da mi puca na kuću. A onda sam pomislila - znate šta, neću da živim u strahu", kaže Dolores Džentili, pristalica predsjednika Trampa.

A onda preko puta ulice - podršku Bajdenu je iskazala njena komšinica Peti Luči, s kojom je prijateljica već 44 godine.

"Ko god da je u Bijeloj kući mora da bude lider, i bude pristojan, i pametan i - demokratski nastrojen", kaže Peti.

Ohajo je ključna država na predsjedničkim izborima - nijedan republikanac nikada nije dobio izbore, a da nije pobijedio u Ohaju. Predsjednik Tramp pobijedio je u ovoj državi s većinom od osam procenata 2016. Međutim, ove godine ankete pokazuju da ga svega nekoliko poena razdvaja od demokratskog kandidata Džoa Bajdena, dok je politika izazvala podjele među komšijama, prijateljima a ponekad i članovima iste porodice.

"Polovina moje djece su Trampove pristalice. Zato ih više ne zovemo da dolaze, ne mogu da dolaze do sljedeće godine. Šalim se. Kažemo - nećemo pričati o politici i onda ipak pričamo. A onda prestanemo", priča Peti.

Širom zemlje, polarizacija između Trampovih i Bajdenovih pristalica duboko utiče na porodice. Džo Vajt predaje američku politiku na univerzitetu Kejs Vestern Rizerv.

"Republikance više brine mogućnost da im se dijete vjenča za osobu istog pola ili transrodnu osobu. Demokrate mnogo više uznemirava ideja da im se dijete vjenča za republikanca".

Dolores Džentili kaže da je njeno prijateljstvo sa Peti Luči veće od politike.

"Meni se dopada Tramp, njima se dopada Bajden, pa šta? Jedan od njih dvojice će pobijediti".

Očekuje se da će prva predsjednička debata, koja se u utorak održava na Univerzitetu "Kejs Vestern Rizerv" - nedaleko od njihovih kuća - imati napete momente.

"Potpredsjednik Bajden će možda pokušati da bude vrlo umjeren i izbalansiran, ali takođe će tražiti način da se Tramp pokaže što je gore moguće, što znači da će možda probati da ga isprovocira", očekuje profesor Vajt.

Bajden i Tramp u Klivlendu će raspravljati o svom dosadašnjem radu, Vrhovnom sudu, pandemiji virusa korona, bezbjednosti izbora i ekonomiji. Još jedna tema biće protesti o rasnim odnosima koji su povremeno dovodili do rušenja i pljački.

"Zato glasam za predsjednika Trampa, zato što izgleda da Demokratska partija nije osudila ništa od svega ovoga", kaže Dolores Ðentili.

"Mislim da je Tramp jedna loša osoba, to me uznemiruje. Mislim da govori ružne stvari i ismijava ljude", misli, s druge strane, Peti.

Prema novoj anketi, dva od tri birača u Ohaju slažu se da je politika narušila odnose među porodicama i prijateljima. Mnogi kažu da pokušavaju da to prevaziđu tako što izbjegavaju sve razgovore o politici, navodi Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije