Svijet

Poljska granična služba: Osam smrti migranata od početka krize

Poljska granična služba: Osam smrti migranata od početka krize
Foto: Tanjug/Maxim Gućek/BelTA via AP | Poljska granična služba: Osam smrti migranata od početka krize
Tanjug

VARŠAVA - Ukupno je prijavljeno osam smrtnih slučajeva migranata na teritoriji Poljske od početka migrantske krize na poljsko-bjeloruskoj granici, saopštila je danas portparolka poljske granične službe Ana Mihalska.

Jedan od migaranta je "preminuo tokom pokušaja da ga reanimiraju u blizini granice nakon što je ilegalno prešao", rekla je Mihalska, prenosi TAS S.

Ona je naglasila da je grupa medicinskih radnika hitno stigla na lice mjesta da pomogne migrantu, ali su njihovi pokušaji da mu spasu život bili neuspješni.

U izvještaju ruske agencije nema drugih informacija o uzrocima smrti migranata.

Prema podacima Poljske granične službe do 30. novembra prijavljena su 102 pokušaja ilegalnog prelaska granice.

Migrantska kriza na bjeloruskoj granici sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, gdje migranti sa Bliskog istoka pristižu od početka godine, krenula je da eskalira 8. novembra.

Nekoliko hiljada izbjeglica se tada približilo poljskoj granici iz Bjelorusije i odbilo da napusti to područje, srušivši ogradu od bodljikave žice u pokušaju da pređe u Poljsku, ali su poljske snage uspjele da zaustave većinu ovih pokušaja.

Poljski graničari osujetili su ove godine više od 40.000 pokušaja ilegalnog prelaska poljsko-bjeloruske granice, što je 400 puta više nego prošle godine, navodi TAS S.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije