Svijet

Poljski Senat usvojio sporni zakon o holokaustu

Poljski Senat usvojio sporni zakon o holokaustu
Foto: N.N. | Poljski Senat usvojio sporni zakon o holokaustu

VARŠAVA - Poljski Senat usvojio je rano jutros nacrt zakona prema kojem se iznošenje tvrdnji o eventualnoj umješanosti Poljske u nacističke zločine na njenoj teritoriji, tokom Drugog svetskog rata, proglašava nezakonitim.

Nakon što je zakon usvojen u Donjem domu prošle nedjelje, sada je on izglasan i u Gornjem domu sa 57 glasova za, dok je 23 poslanika bilo protiv, prenosi Rojters.

Zakon takođe zabranjuje da se nacistički logori smrti u Poljskoj nazivaju "poljski".

Propisuje i novčane kazne odnosno maksimalno tri godine zatvora.

"Moramo da pošaljemo jasan signal svijetu da nećemo dopustiti da se nastavi sa uvredama na račun Poljske", rekao je zamijenik ministra pravde Patrik Jaki novinarima u parlamentu.

Poljska vlada saopštila je da namjera zakona nije da ograniči slobodu istraživanja ili diskusije o holokaustu, već zaštita državnog imena.

Predlog zakona izaziva već danima žestoke kritike Sjedinjenih Američkih Država i Izraela koji trvrdi da Poljska želi da prekraja istoriju i negira holokaust.

Predsjednik Poljske Andžej Duda je poručio ranije da nikada neće dozvoliti da Poljska i Poljaci generalno budu "klevetani putem lažnih optužbi", prenosi AP.

Poljski predsjednik je reagovao na gnjev koji je u Izraelu izazvao poljski nacrt zakona kojim bi se zabranile javne izjave u kojima se "poljskoj naciji" pripisuje odgovornost za zločine nacističke Njemačke počinjene tokom nemačke okupacije Poljske u Drugom svjetskom ratu, navodi američka agencija.

Da bi stupio na snagu, zakon treba da potpiše predsjednik Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije