Svijet

Poljski general: Tapkamo u mjestu dok Rusija modernizuje tenkove

Poljski general: Tapkamo u mjestu dok Rusija modernizuje tenkove
Foto: Ministarstvo odbrane Rusije | Poljski general: Tapkamo u mjestu dok Rusija modernizuje tenkove

VARŠAVA - Poljska već 30 godina tapka u mjestu i nije u stanju da modernizuje svoje stare tenkove T-72, dok se Rusija istovremeno odlično snašla s ovim zadatkom, izjavio je general Baldemar Skšipčak u intervjuu za portal Kresi.

Ruska vojska, kako se navodi, dobiće više od 120 modernizovanih tenkova T-72B3M, koji su takođe nedavno stigli i u Bjelorusiju. Skšipčak je potvrdio da ruska vojska sprovodi ozbiljnu modernizaciju tenkova T-72.

"To proističe iz toga što su rješenja koja Rusija primjenjuje efikasna, između ostalog, na njihovom potencijalnom zapadnom frontu, odnosno, u istočnoj Evropi. Modernizacija T-72 je veoma opsežna i suštinski jača prednosti tog tenka. A ono što se u Poljskoj naziva modernizacijom-uopšte nije modernizacija", istakao je on.

Bivši komandant poljskih kopnenih trupa naglašava da Poljaci slušaju o modernizaciji već 30 godina.

Prema njegovim riječima, Poljska nije u stanju ništa da uradi s tim tenkovima, zbog nedostatka odgovarajućeg potencijala.

On smatra da Poljska definitivno treba da zaboravi na modernizaciju tenkova T-72, jer je neće sprovesti, zato što nije u stanju da je realizuje na način da taj tenk ispunjava zahtjeve vojske, a ne samo političara i industrije.

"Političarima treba reći samo: kome je potrebna ova modernizacija tenka - industriji ili vojsci? Zato što se trenutno sve radi zbog industrije, a ne vojske. Neka svi ti političari pošalju u jedinice koje treba da se bore na tenkovima T-72 svoje sinove. Niko od njih ne bi rizikovao to da uradi", objašnjava on.

Ako i treba da modifikujemo naš tenkovski potencijal, zaključio je on, onda izbor treba da uključuje nova rješenja, jer je modernizacija isto što i tapkanje u mjestu.

Umjesto modernizacije - proizvodnja tenkova

Umjesto toga, Skšipčak predlaže da se u ovoj situaciji napori usredsrede na zaključivanje potencijalnog ugovora sa strateškim partnerom koji bi poljskoj industriji omogućio tehnologije, pomoću kojih bi bilo moguće zajedno ili udruženo proizvesti tenk.

"Možda bi se mogao postići dogovor sa strateškim partnerom koji proizvodi takve tenkove, da se u Poljskoj sklapaju ti tenkovi - na primjer, 'Abrams'. Zašto da ne?", objašnjava Skšipčak.

On takođe ističe da je Poljskoj teško da pregovara s Njemačkom, dok je, istovremeno, više naklonjena Sjedinjenim Američkim Državama. Skšipčak smatra da bi se trebalo usredsrijediti na zaključivanje posla s Amerikancima i da ih treba ubijediti u to da Poljskoj treba oko 450-500 tenkova.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije