Svijet

Poljski portali obustavili objavljivanje zbog nove takse

Poljski portali obustavili objavljivanje zbog nove takse
Foto: Screenshot | Poljski portali obustavili objavljivanje zbog nove takse

VARŠAVA – Poljski nezavisni mediji u srijedu ujutru su obustavili objavljivanje vijesti na svojim veb stranicama u znak protesta protiv najavljenog uvođenja taksi na reklamiranje u medijskim i izdavačkim kućama za koju kažu da ne povećava prihode vlade već narušava slobodu medija.

"Ovo je iznuda" navedeno je u otvorenom pismu 43 medijske kuće poljskom premijeru Mateusu Moravjeckom koje uključuje najveće poljske izdavače novina i magazina, kao i televizijske kuće.

Među potpisnicima su i Ringier Aksel Špringer Polska, Švicarsko – Njemačko akcionarsko društvo i vodeći vlasnik medija u Poljskoj.

Ovaj Zakon o porezu na reklamiranje, koji rangira od 2 do 15 posto u zavisnosti od veličine kompanije, još uvijek nije usvojen ali je u parlamentarnoj proceduri.

Vlada Poljske navela je da se opporezivanje sprovodi u svrhu bržeg finansijskog oporavka, da će novac od prihoda ići u zdravstvo i kulturu, te da je to način za velike svjetske korporacije da (konačno) plate porez.

Glavni problem koji se u otvorenom pismu navodi je da je izmjena Zakona o oporezivanju usmjerena protiv medijskih kuća u Poljskoj, umjesto velikih internet kompanija poput Fejsbuka i Gugla, prenosi poljski Politiko

"Posredstvom ovog zakona medijske kompanije aktivne u Poljskoj će plaćati 800 miliona zlotija (złoty), dok će globalni intenet giganti poput Fejsbuka i Gugla plaćati 100 miliona", navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije