Svijet

Pompeo: Današnje prijetnje nisu kao što je bila Jugoslavija

Pompeo: Današnje prijetnje nisu kao što je bila Jugoslavija
Foto: Ilustracija | Pompeo: Današnje prijetnje nisu kao što je bila Jugoslavija

VAŠINGTON - Američki Senat potvrdio je u četvrtak Majka Pompea za novog državnog sekretara, čime je dosadašnji direktor CIA dobio ključnu ulogu u rješavanju spoljnopolitičkih izazova kao što su Sjeverna Koreja i Iran.

Pompeo, bivšeg vojnog časnika i republikanskog kongresmena, smatra se odanim Trampovim kadrom i jastrebom. Već je angažovan u diplomatiji.

Tramp ga je prije tri nedjelje poslao u Sjevernu Koreju na sastanak s Kim Džong Unom, pred samit s njim posvećen sjevernokorejskom nuklearnom programu. Senatori su podržali njegovu kandidaturu sa 57 glasova za i 42 protiv, prenijela je Hina.

Pompeu se protive demokrate navodeći zabrinutost zbog njegove reputacije jastreba i stajališta o homoseksualnosti i islamu.

Pompea čeka niz vrućih spoljnopolitičkih pitanja, od sukoba u Siriji, Iraku i Avganistanu, kineske ekspanzije u Aziji i Rusije. Dok je bio u Kongresu, Pompeo se otvoreno protivio međunarodnom sporazumu s Iranom o njegovu nuklearnom programu.

Ali tokom saslušanja pred potvrdu kazao je da je otvoren prema izmjeni, a ne raskidu tog sporazuma. Njegove pristalice kažu da je dobro odradio svojih 15 mjeseci na čelu CIA i ističu da zemlji treba lider u Stejt Departmentu gdje su mnogi funkcioneri smijenjeni, a mnoga mjesta nisu popunjena otkad je Tramp preuzeo dužnost u januaru 2017.

Dok je bio šef CIA Pompeo, kao glavnu bezbjednosnu prijetnju američkim državljanima iznio je nuklearni program Sjeverne Koreje i "sovjetski san" Vladimira Putina. Pompeo je, u jednom od rijetkih javnih nastupa, rekao da današnje prijetnje ne dolaze samo od država, navodeći primjer bivše Jugoslavije, ali i iz "nedržavnih subjekata", organizacije koje nemaju istaknutu zastavu ispred sjedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku.

"Vas su udžbenici istorije učili da prijetnje bezbjednosti SAD-u dolaze iz zemalja poput Jugoslavije ili neke druge države. Danas su te prijetnje puno raznovrsnije, bez obzira na to jesu li prijetnje od grupa poput Hezbolaha ili Al Kaide, ili prijetnjama našim informacionim sistemima od strane grupa kao što su Vikiliks. Oni nemaju zastavu ispred UN-a, ali predstavljaju prave prijetnje Sjedinjenim Državama. Stoga moramo osigurati da naše obavještajno razmišljanje bude prikladno za tu situaciju", rekao je tadašnji lider CIA u posjeti američkom institutu za preduzetništvo (AEI).

Kao glavni prijetnju bezbjednosti američkih građana, Pompeo je označio nuklearni program Sjeverne Koreje i "sovjetski san" Vladimira Putina, "planova ruskog predsjednika da vrati staru slavu ruske imperije", dodajući da će CIA nastaviti da se bore protiv Rusa, "gdje god ih pronađemo".

Rekao je i da u agenciji vlada mišljenje da će predsjednik Sjeverne Koreje Kim Džong Un koristiti nuklearno oružje ne samo da bi zaštitio svoj režim nego i za druge ciljeve.

"To uključuje i krajnji cilj, a to je ponovno ujedinjenje korejskog poluostrva", kazao je Pompeo.

"Kim Džong Un neće se zadovoljiti jednim uspješnim testom koji pokazuje da ima sposobnost napada na američke gradove koristeći dalekometna nuklearna oružja. Njegov sljedeći potez biće razvoj arsenala ili sposobnost da istovremeno isporučuje rakete iz više tačaka paljenja", dodao je, ističući kako je "naša misija odgoditi, što je dalje moguće, dan kad će oni imati takve sposobnosti".

Takve njegove izjave posebno je zanimljivo posmatrati iz današnje perspektive kada vidimo da je njegov susret sa sjevernokorejskim čelnicima tokom Vaskrsa donio značajan napredak ujedinjenju Korejskog poluostrva.

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije