Svijet

Pompeo: Svaki sporazum o naoružanju mora uključivati Rusiju i Kinu

Pompeo: Svaki sporazum o naoružanju mora uključivati Rusiju i Kinu
Foto: Tanjug/AP arhiva | Pompeo: Svaki sporazum o kontroli naoružanja mora uključivati Rusiju i Kinu

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Majkl Pompeo rekao je danas u razgovoru telefonom šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da svaki budući sporazum o kontroli naoružanja mora da bude usmjeren na dogovor koji će uključivati Rusiju i Kinu, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Portparol Stejt departmenta Morgan Ortagus rekla je da je Pompeo u razgovoru sa Lavrovom naglasio da svaki naredni razgovori o kontroli naoružanja moraju biti zasnovani na zamisli predsjednika Donalda Trampa za trilateralni dogovor koji će obuhvatati Rusiju i Kinu.

Kina odbija slične razgovore.

Ortagusova je istakla da je Pompeo komentare iznio dok su on i Lavrov razgovarali o narednim koracima u bilateralnom Dijalogu o strateškoj bezbjednosti, uzimajući u obzir i pandemiju virusa korona.

Tramp je prošle godine predložio da SAD, Rusija i Kina pregovaraju o novom sporazumu koji bi zamijenio Novi START iz 2010. godine kojim je smanjen broj američkih i ruskih nuklearnih bojevih glava te raketnih bombardera i podmornica koji ih nose na najniži nivo u proteklih nekoliko decenija.

Novi START ističe u februaru naredne godine sem u slučaju da se strane saglase o produženju do pet godina. Rusija je izrazila volju da to učini, ali Trampova administracija odbacuje sličan stav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije