Svijet

Pompeo nosi Izraelu blagoslov SAD za aneksiju?

Pompeo nosi Izraelu blagoslov SAD za aneksiju?
Foto: Tanjug/AP | Pompeo nosi Izraelu blagoslov SAD za aneksiju?

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Majk Pompeo stigao je u posjetu Izraelu koja će se po najavi Stejt departmenta fokusirati na epidemiju virusa korona i pitanje Irana u kontekstu regionalne bezbjednosti, ali će na agendi, ocjenjuje Forin polisi, biti mnogo važnija pitanja.

Sam Pompeo je u intervjuu za Izrael Hajom rekao da će tokom posjete s izraelskim zvaničnicima razgovarati "oči u oči" o mirovnom izraelsko-palestinskom planu koji je predložila Trampova administracija.

"Želim da ih (Benjamina Netanjahua i Benija Genca) navedem da ubrzaju napredak za koji mislimo da smo napravili s Trampovom vizijom mira", rekao je Pompeo uoči svog prvog odlaska van SAD od marta kada je izbila epidemija.

A najurgentnije pitanje koje se tiče mirovnog plana je aneksija Zapadne obale o čemu bi u Knesetu trebalo da se glasa 1. jula.

Kritičari ocjenjuju da je Pompeova posjeta nešto više od šanse za američki blagoslov za takav potez.

Nedavno je bivši američki ambasador u Izraelu David Šapiro za Harec kazao da je posjeta motivisana "željom da se koordiniraju pozicije" po pitanju aneksije Zapadne obale.

Šapiro je i u tekstu za Forin polisi u martu rekao da će aneksija trajno ugroziti podršku republikanaca i demokrata Izraelu i da bi mogla da ugrozi američku vojnu pomoć Izraelu.

I dok je jasno da Netanjahua ne treba puno ubjeđivati, postavlja se pitanje da li će se Genc usprotiviti američkom planu. U tekstu se podsjeća i na pisanje Aksijosa da će Pompeo izvršiti pritisak na Netanjahua i Genca da formalno odobre plan Bijele kuće koji omogućuje dalju aneksiju u kontekstu ustupaka i razgovora s Palestincima.

Ipak, podsjeća Forin polisi, za tango je potrebno troje, a palestinski predsjednik Mahmud Abas ponavlja da niko ne treba da se "zavarava da može da iskoristi činjenicu što je svijet zauzet krizom oko virusa korona " da krši prava Palestinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije