Svijet

Pratite nas na Google news

Pompeo u Mađarskoj upozorava o Huaweiu

Pompeo u Mađarskoj upozorava o Huaweiu
Foto: Tanjug/AP | Pompeo u Mađarskoj upozorava o Huaweiu
Tanjug

BUDIMPEŠTA - SAD će biti prisiljene da smanje opseg pojedinih operacija u Evropi i na drugim mjestima, ako države iz tih područja nastave da sarađuju s kineskom kompanijom Huawei, izjavio je tokom posjete Mađarskoj američki državni sekretar Majk Pompeo.

Huawei je, kako navodi AP, veoma prisutan u Mađarskoj, a Pompeo je rekao da će premijeru Viktoru Orbanu i drugim zvaničnicima objasniti da saradnja s tom kompanijom predstavlja rizik za informacionu bezbjednost i privatnost i da bi mogla da osujeti saradnju sa SAD.

Američki zvaničnici su veoma zabrinuti širenjem Huaweia u Evropi, pogotovo u članicama NATO-a, kao što je Mađarska, navodi AP, dodajući da oni smatraju da to predstavlja veliku prijetnju.

"Oni su suverena država. Donose sopstvene odluke po pitanju ovih stvari. Ono što je imperativ jeste da s njima podijelimo saznanja koja imamo o riziku koji predstavlja prisustvo Huaweia u njihovim mrežama, stvarne rizike po narod. Po gubitak privatnosti njihovog naroda, stvarne rizike da će Kina to iskoristiti na način koji nije u najboljem interesu Mađarske. Imamo obavezu da to podelimo s njima i to ćemo i uraditi. Ali, ovo smo vidjeli širom svijeta. To takođe stvara probleme za američko prisustvo, to jest, ako je ta oprema prisutna tamo gdje ima bitnih američkih sistema, otežava nam da im budemo partneri", rekao je Pompeo, prenosi AP.

SAD su u više navrata optužile Kinu da koristi tehnologiju kako bi krala tajne, dok je zvanični Peking to demantovao i poručio da SAD žele da "uguše" konkurenta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije