Svijet

Ponovo haos u Pojasu Gaze, stotine ranjenih

Ponovo haos u Pojasu Gaze, stotine ranjenih
Foto: Tanjug | Ponovo haos u Pojasu Gaze, stotine ranjenih

GAZA - Oko 350 osoba je ranjeno kada su izraelske snage upotrijebile bojevu municiju i suzavac protiv Palestinaca koji su protestovali duž granice Izraela sa Pojasom Gaze.

Ljekari navode da je bojevom municijom ranjeno oko 50 ljudi od kojih troje teško, a da još njih 300 prima medicinsku pomoć usljed udisanja suzavca i drugih vrsta povreda, prenosi Reuters.

Palestinci su 30. marta postavili kampove duž granice duge 65 kilometara i započeli šestonedjljni protest protiv blokade te granice koju su uveli Izrael i Egipat 2007. godine. 

Britanska agencija navodi da je izraelska vojska prošlog mjeseca na granici usmrtila najmanje 43 Palestinca. 

Izrael tvrdi da samo štiti svoju granicu i da takve korake preduzima samo onda kada demonstranti kotrljaju zapaljene gume ka granici, pokušavaju da postave eksplozive ili da se previše približe granici. 

Na protestima u petak učetvovalo je oko 7.000 Palestinaca na različitim lokacijama u Pojasu Gaze, rekao je portparol izraelske vojske i dodao da je jedna grupa pokušala da sruši ogradu i upadne na izrelsku teritoriju. 

Izrael tvrdi da je proteste organizovao palestinski islamski pokret Hamas čiji je proklamovani cilj uništenje Izraela i da su većina ubijenih tokom prethodnih protesta upravo pripadnici te grupe, dok Palestinci te tvrdnje poriču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije