Svijet

Pratite nas na Google news

Porast stope samoubistava među mladim veteranima u Americi

Porast stope samoubistava među mladim veteranima u Americi
Foto: Ilustracija | Porast stope samoubistava među mladim veteranima u Americi
Srna

VAŠINGTON - Stopa samoubistava značajno je porasla među mladim vojnim veteranima u SAD, najnoviji su podaci američkog Ministarstva za pitanja veterana.

U nacionalnom izvještaju o stopi samoubistava navodi se da je ta stopa veća među licima starosti između 18 i 34 godine u odnosu na bilo koju drugu starosnu grupu.

Stopa samoubistava među ovim mladim veteranima povećana je na 45 na 100.000 stanovnika 2016. godine, što je povećanje od 40,4 koliko je iznosila 2015. godine, iako je ukupna stopa samoubistava među veteranima donekle umanjena, objavio je britanski "Gardijan".

Većina veterana iz te grupe služila je u Iraku i Avganistanu.

"Ovo nije samo alarmantno, ovo je pitanje koje zahtijeva hitnu reakciju države. Proveli smo proteklih 10 godina pokušavajući da poboljšamo tranzicioni proces za naše veterane, ali očigledno smo podbacili i ljudi umiru", rekao je DŽo Čeneli, direktor grupe nacionalnih veterana "Amvets" (Amvets).

Više od 6.000 veterana izvršilo je samoubistvo na godišnjem nivou od 2008. godine. U periodu od 2005. do 2016. godine, stopa samoubistava među veteranima porasla je za 25,9 odsto, dok je u isto vrijeme porasla ukupna stopa stopa suicida među generalnom populacijom.

Veterani mlađi od 35 godina jedina su starosna grupa u kojoj je povećana stopa samoubistava između 2015. i 2016. godine.

Ukupno 6.079 veterana izvršilo je samoubistvo 2016. godine.

"Novi podaci ukazuju da se previše mladih veterana gubi i 'puca' uprkos svim našim naporima da se pozabavimo njihovim mentalnim zdravljem i vraćanjem životu nakon aktivne službe", rekao je Čeneli.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije