Svijet

Pratite nas na Google news

Poslanik priznao da je primio novac od kineske kompanije

Poslanik priznao da je primio novac od kineske kompanije
Foto: pixabay.com/ilustracija | Poslanik priznao da je primio novac od kineske kompanije
Tanjug

Poslanik japanske vladajuće Liberalno demokratske partije Takaki Širasuka priznao je da je primio milion jena, odnosno 9.300 američkih dolara, od jedne kineske kompanije zainteresovane za ulazak na japansko tržište kockarnica, koje je u nastajanju.

Prema tvrdnjama izvora upućenih u slučaj, tužilaštvo protiv 45-godišnjeg Širasuke ipak neće podići optužnicu zbog primanja mita, jer on, iako je bio član višestranačke grupe poslanika koja je promovisala izgradnju odmarališta sa kockarnicama, nije imao nikakva ovlaštenja da utiče na odlučivanje o tom pitanju.

U društvu tadašnjeg stranačkog kolege i poslanika Cukase Akimotoa, Širasuka je 2017. godine posjetio sjedište kineske kompanije "500.com limitid" u Šenženu i jedan kazino u Makau, kada je i primio novac, a kompanija je pokrila i troškove njegovih kockarskih žetona, navodi Kjodo.

Četrdesedosmogodišnji Akimoto, predvodnik kampanje za izgradnju kockarskih odmarališta, u to vrijeme je bio i na funkciji višeg zamjenika ministra u kabinetu japanske vlade, a prošlog decembra uhapšen je zbog korupcije, da bi potom bio pušten na slobodu uz kauciju.

Protiv njega je početkom ove godine podignuta optužnica u kojoj mu se na teret stavlja da je od iste kineske kompanije tokom 2017. i 2018. godine primio mito u ukupnom iznosu 7,6 miliona jena, odnosno oko 70.800 dolara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije