Svijet

Posljednje pripreme za legalizaciju kanabisa u Kanadi

Posljednje pripreme za legalizaciju kanabisa u Kanadi
Foto: Ilustracija | Posljednje pripreme za legalizaciju kanabisa u Kanadi

OTAVA - U Kanadi se sprovode posljednje pripreme povodom usvajanja zakona o legalizaciji kanabisa, a provincijama je ostavljeno da do 17. oktobra utvrde pravne detalje njegovog sprovođenja.

Kanađani će ubuduće moći da uzgajaju, posjeduju i konzumiraju marihuanu u rekreativne svrhe.

Urugvaj je prije pet godina postao prva zemlja u svijetu koja je legalizovala kanabis, a Kanada je druga, prenio je AFP.

Derivati poput jestivih produkata, kozmetike i elektronskih cigareta koje sadrže kanabis neće biti legalni do 2019. godine.

Očekuje se da će legalizacija pozitivno uticati na ekonomiju Kanade i da će generisati od 816 miliona do 1,1 milijardi dolara u četvrtom kvartalu.

Nije uračunato crno tršite, od kojeg se očekuje da će imati udio od oko 25 odsto u količini konzumiranog kanabisa, navodi kanadski zavod za statistiku.

Država će od ove industrije naplatiti porez od oko 400 miliona dolara, a svoj dio će dobiti provincije, opštine i federalna uprava.

Procjenjuje se da će 5,4 miliona Kanađana kupiti kanabis na legalan način tokom 2018. godine, što je oko 15 odsto populacije. Oko 4,9 miliona već konzumira marihuanu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije