Svijet

Posmrtni ostaci Al Bagdadija završili u morskim dubinama

Posmrtni ostaci Al Bagdadija završili u morskim dubinama
Foto: Tanjug/AP | Posmrtni ostaci Al Bagdadija završili u morskim dubinama

VAŠINGTON - Posmrtni ostaci lidera terorističke organizacije Islamske države Abu Bakra al Bagdadija sahranjeni su negdje duboku u moru.

Američke specijalne snage su u noći između subote i nedjelje izvele operaciju na periferiji sirijskog Idliba u kojoj je neutralisan lider ID Al Bagdadi.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp saopštio je da je Al Bagdadi cvileći i plačući bježao od američkih specijalaca, a zatim ušao u tunel u kojem je aktivirao prsluk s eksplozivom i ubio sebe i troje djece sa sobom.

Tramp je kazao da je eksplozija na komade rastrgala Al Bagdadijevo tijelo, ali da je uzet uzorak za DNK test koji je potvrdio njegov identitet.

Posmrtni ostaci Al Bagdadija su odneseni u jednu od američkih vojnih baza radi DNK testiranja, a neimenovani vojni zvaničnik je kazao da su posmrtni ostaci potom sahranjeni negdje u moru.

Isti izvor je kazao da neće biti objavljen lokalitet, niti način sahrane Al Bagdadijevih posmrtnih ostataka.

Načelnik Generalštaba američke vojske Mark Mili kazao je da su Al Bagdadijevi posmrtni ostaci uništeni u skladu sa normama Zakona o ratovanju.

Operacija u kojoj je ubijen Al Bagdadi izvedena je u noći između subote i nedjelje u Idlibu. Akcija je izvedena na područje nedaleko od mjesta Bariša, a u njoj je učestvovalo osam američkih helikoptera i dvije bespilotne letjelice.

Ministarstvo odbrane Republike Turske u nedjelju je saopštilo kako su uoči operacije u Idlibu američke i turske vojne institucije koordinisale i razmijenile informacije.

Predsjednik SAD Donald Tramp je kazao kako postoji mogućnost da će objaviti određene dijelove snimaka operacije u kojoj je ubijen Abu Bakr al Bagdadi.

Tramp je prije polaska u Čikago u vazdušnoj bazi u Merilendu odgovarao na pitanja novinara. Tom prilikom kazao je kako je vikend bio izuzetan za SAD.

"Da, razmišljamo o tome. Možda ćemo izdvojiti određene dijelove i objaviti", rekao je Tramp upitan da li razmišljaju o objavljivanju video-zapisa operacije u kojoj je ubijen Al Bagdadi.

Upitan zbog čega o operaciji nisu bili obaviješteni predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi i drugi zvaničnici, Tramp je kazao kako smatra da je predsjednik obavještajnog odbora Zastupničkog doma Adam Šif čovjek koji najviše odaje informacije u Vašingtonu.

Vjeruje se da video sadrži snimke iz vazduha i možda snimke sa kamera postavljenih na specijalce koji su napali u subotu Bagdadijev položaj.

"Možda uzmemo pojedine dijelove i objavimo ih. Video će morati biti pročišćen kako ne bi otkrio taktičke metode američkih snaga", rekao je američki predsjednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije