Svijet

Postignut dogovor o planu za oporavak i zajedničkom budžetu EU

Postignut dogovor o planu za oporavak i zajedničkom budžetu EU
Foto: Tanjug/AP | Postignut su dogovor o planu za oporavak i zajedničkom budžetu EU

BRISEL - Lideri EU 27 postigli su dogovor o planu za oporavak i višegodišnjem zajedničkom budžetu u iznosu od 1.824 milijarde evra za period od 2021. do 2027.godine.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel kaže da su se "teški pregovori u teška vremena" završili dobro za svih EU 27 članica i narod Evrope, prenosi Tanjug.

On navodi da je dogovoreno da evropski budžet u narednih sedam godina bude podržan sa 1.074 milijarde evra uz 750 milijardi evra koje će biti mobilisane za oporavak ekonomija.

"Ovo je dobar i jak dogovor. Pokazali smo kolektivnu odgovornost, solidarnost, kao i vjeru u zajedničku budućnost. Vjerujem da će se na ovaj dogovor gledati kao na odlučujući momenat na evropskom putu koji će nas lansirati u budućnost", poručio je Mišel nakon četvrte noći pregovora EU lidera u Briselu.

Šarl Mišel kaže da je novim dogovorom "prvi put u istoriji EU" budžet snažno povezan sa klimatskim ciljevima, a vladavina prava je postala odlučujući kriterijum za potrošnju iz budžeta.

"Pokazali smo da magija evropskog projekta nastavlja da živi, jer čak i kada neko pomisli da je nešto nemoguće, uvijek postoji mogućnost da se dođe do rješenja, uz pomoć poštovanja i želje da se radi zajedno, prebrode prepreke i zajedno krene u budućnosti", poručio je Mišel iz Brisela.

On je naglasio da politički lideri imaju odgovornost da odgovore na još nedoživljenu krizu pandemije kovid 19 koja je odnijela 600 hiljada života i koja nastavlja da utiče na život svih.

"Mi imamo različita mišljenja i pristupe, ali smo poslali snažnu poruku svetu i Evropljanima da dijelimo iste vrijednosti i da možemo da odgovorimo snažno kada je potrebno", zaključio je Mišel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije