Svijet

Potvrđen sastanak Putina i Trampa 11. novembra

Potvrđen sastanak Putina i Trampa 11. novembra
Foto: Sputnik | Potvrđen sastanak Putina i Trampa 11. novembra

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastaće se sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom 11. novembra u Parizu, potvrdio je pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov.

On je rekao da je preliminarni dogovor o mogućnosti sastanka dvojice predsjednika na marginama događaja kojim se obilježava stogodišnjica završetka Prvog svjetskog rata u Parizu postignut tokom sastanka ruskog predsjednika sa američkim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost DŽonom Boltonom.

Ušakov je napomenuo da će trajanje razgovora Putina i Trampa zavisiti od njih dvojice i da će njihov susret biti "normalan bilateralni sastanak", javio je TASS.

Putin: Da li je američki orao progutao sve masline?

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi žeieo nastavak dijaloga s američkim predsjednikom Donaldom Trampom uprkos "neprijateljskim koracima" Vašingtona.

Putin je Trampovom savjetniku za nacionalnu bezbjednost Džonu Boltonu rekao da je Rusija zbunjena "ničim izazvanim potezima koje je teško nazvati prijateljskim". On je pomenuo mogućnost susreta s Trampom u Parizu sljedećeg mjeseca.

Rojters navodi da se očekuje da će Putin i Tramp biti na događaju zakazanom za 11. novembar u francuskoj prestonici, povodom obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

Rojters prenosi da je Putin, u obraćanju nekoliko dana nakon objave Trampa da želi da SAD napuste Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa potpisan 1987, takođe poručio Boltonu da Rusiju ponekad iznenadi ono što je nazvao "neisprovociranom akcijom koju Vašington preduzima protiv Moskve".

"Jedva da odgovorimo na ijedan od vaših koraka, ali ih i dalje pravite", rekao je Putin Boltonu, navodi britanska agencija.

Ruski predsjednik je primijetio da se na grbu SAD nalazi orao sa 13 strijela u jednoj kandži i maslinovom grančicom u drugoj.

"Moje pitanje je da li je orao progutao sve masline, a ostavio samo strijele", istakao je Putin.

Bolton, koji je Putinu rekao da se nada da će moći da odgovori na neke od njegovih briga u vezi sa stanjem odnosa izmedju SAD i Rusije, kazao je da nije donio nikakve masline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije