Svijet

Povećan broj novih državljana Austrije

Povećan broj novih državljana Austrije
Foto: br.de | Povećan broj novih državljana Austrije

​BEČ - U prva tri kvartala ove godine, austrijsko državljanstvo dobilo 11.155 građana, što je, u odnosu na isti period lane, rast od 45,3 procenta.

Oko 30 odsto novih državljana su potomci žrtava nacizma, kojima je novim zakonom omogućeno da dobiju austrijsko državljanstvo.

"Rastu broja dodjele državljanstva doprinijeli su prije svega žrtve nacizma i njihovi potomci", objasnio je direktor Statističkog zavoda Austrije Tobias Tomas.

Osobe koje su politički progonjene tokom nacističkog režima i njihovi potomci, bez da moraju da se odreknu sadašnjeg državljanstva, dobili su mogućnost da uzmu i austrijski pasoš.

Tu mogućnost iskoristile su ove godine 3.022 osobe, od kojih 2.992 žive u inostranstvu, prije svega u Izraelu, SAD i Velikoj Britaniji.

Na osnovu dugogodišnjeg boravka u Austriji, državljanstvo su dobile 8.133 osobe, među kojima prednjače Sirijci (834), Turci (810) i građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine (614).

Proteklih godina prednjačili su građani Bosne i Hercegovine, ali su ih sada pretekli Sirijci koji su u Austriju došli u velikom migrantskom talasu 2015.

Prema statističkim podacima, četvrtina novih državljana rođena je u Austriji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije