Svijet

Povećan broj optužbi za silovanja u Švedskoj

Povećan broj optužbi za silovanja u Švedskoj
Foto: N.N. | Povećan broj optužbi za silovanja u Švedskoj

Švedska vlada je izdala naređenje Nacionalnom institutu za sprečavanje kriminala da pokrene istragu zbog sve većeg broja optužbi za silovanje u ovoj zemlji.

Razlog za pokretanje ove inicijative Vlade Švedske je činjenica da je broj optužbi za seksualno zlostavljanje udvostručen u odnosu na prethodnih nekoliko godina.

Agencija koja će sprovesti misiju istraživanja uzroka velikog broja pritužbi ima za cilj da sazna da li su u pitanju stalni registrovani prestupnici, grupe prestupnika ili su u pitanju novi seksualni predatori.

Predstavnici policije Švedske ističu da postoji problem sa seksualnim prestupnicima u ovoj zemlji, ali da je zbog efikasnosti rada policije, veliki broj žrtava odlučio da naknadno podnese prijave protiv svojih napadača, što je vjerovatno i razlog povećanog broja prijava.

Ipak, nevladine organizacije smatraju da efikasnost policije u hvatanju ovih prestupnika nije osnovni uzrok u povećanju broja prijava protiv prestupnika.

Sudeći po istraživanjima ovih grupa, broj seksualnih napada, napada na privatnu imovinu, kao i razne prijetnje, pljačke i prevare je povećan u novembru protekle godine, na osnovu rekordnog nivoa koji je do sada zabilježen u 2006. godini.

Broj napada u ovoj zemlji je porastao sa 0,8 procenata, koliko ih je bilo u 2006. godini, na 2,4 procenta, koliko je izmjereno u novembru prošle godine. Na osnovu ovih podataka policijski službenici ističu da je oko 181.000 ljudi bilo direktna žrtva raznih napada. Među ženama taj broj je i veći, pa je tako u procentima izmjereno da je bilo 4,1 odsto povećanih napada na žene.

Predstavnik Nacionalne agencije za sprečavanje kriminala Asa Strid ističe da će cilj ove agencije u narednom periodu biti upravo utvrđivanje okolnosti koje dovode do sve većeg rasta napada.

"Ovi rezultati upozoravaju javnost na postojanje problema. Moramo da postavimo pitanje šta je uzrok povećanim prijavama za seksualno zlostavljanje", istakao je Strid.

Agencija će sprovesti istraživanje po kojem će utvrditi da li je u pitanju posebna grupa prestupnika i da li je u pitanju posebna vrsta žrtava, kao i da li su stalni registrovani prestupnici među prijavljenim napadačima.

Još nije poznato da li će novo istraživanje uključivati podatke o ranijim napadima, na koje su upozoravali predstavnici raznih nevladinih organizacija.

Sekretar Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala, Monika Landergard ističe da će ova agencija predstaviti vlastima egzaktne brojeve prijavljenih napada, a da očekuju da će nakon toga i policija povećati svoju aktivnost na hapšenju i privođenju seksualnih prestupnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije