Svijet

Povećano prisustvo borbenih aviona SAD na Pacifiku

Povećano prisustvo borbenih aviona SAD na Pacifiku
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | Povećano prisustvo borbenih aviona SAD na Pacifiku

HONG KONG - Američko ratno vazduhoplovstvo poslaće ovoga mjeseca više od 20 stelt lovaca F-22 na vežbu u zapadnom Pacifiku.

Analitičari ocjenjuju da će ovo neobično masivno raspoređivanje moćnih aviona ratnog vazuhoplovstva SAD, poslužiti da se Kini uputi snažna poruka, prenosi "CNN".

Američke pacifičke vazduhoplovne snage, bazirane na Havajima, saopštile su da će oko 25 aviona F-22 Raptor biti raspoređeno ovog mjeseca na ostrva Guam i Tinian, za operaciju "Pacifik Ajron 2021".

"Nikada nismo imali toliko mnogo 'Raptorsa' raspoređenih u zoni operacija pacifičkih vazduhoplovnih snaga", rekao je za "CNN" general Ken Vilsbah, komandant Pacifičke ratne vazuhoplovne flote.

F-22 su borbeni avioni pete generacije, najnapredniji borbeni avioni na svijetu, opremljeni stelt tehnologijom i povezani sa brodskim i vanbrodskim senzorskim i informacionim sistemima kako bi se pilotima omogućio detaljan prikaz zone borbenih dejstava.

Angažovanje velikog broja F-22 za ucešće u manevrima je snažna poruka upućena Kini u trenutku kada su odnosi između dvije zemlje napeti oko neuralgičnih pacifičkih tačaka - Tajvana i Južnokineskog mora, predočio je Karl Šuster, vojni analitičar sa Havaja i bivši direktor operacija u Zajedničkom obavještajnom centru američke pacifičke komande.

On je podsjetio da se uobičjeno raspoređuje šest do 12 letjelica tipa F-22 Raptors.

"Pacifičke vazduhoplovne snage žele da demonstriraju da su u stanju da u kratkom roku angažuju više borbenih aviona pete generacije nego što Kina ukupno posjeduje", rekao je Šuster.

On je ocijenio da Kinesko ratno vazduhoplovstvo ima oko 20 do 24 operativna lovca pete generacije, ali je predočio da se sposobnosti Pekinga ubrzano poboljšavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije