Svijet

Požari širom Londona, proglašeno vanredno stanje

Požari širom Londona, proglašeno vanredno stanje
Foto: Tanjug/AP | Požari širom Londona, proglašeno vanredno stanje

LONDON - U Londonu je proglašeno vanredno stanje nakon izbijanja niza požara na travnjacima i niskom rastinju na najtopliji dan ikad zabilježen u Velikoj Britaniji. Požari su u nekim mjestima zahvatili i kuće.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je danas da je toplotni talas, koji je u Veliku Britaniju donio rekordne temperature od 40 stepeni, izazvao nekoliko požara u prijestonici.

Kan je naglasio da su vatrogasne brigade pod neprestanim pritiskom, prenio je AP.

Vatra je zahvatila travu u istočnom dijelu Londona, Veningtonu, pa je na lice mjesta izašlo oko 100 vatrogasaca.

Londonska vatrogasna služba je proglasila stanje koje se lokalno zove "veliki incident", što znači da može da zatraži pomoć od ostalih hitnih službi.

Ranije u toku dana su iz gradske uprave Londona saopštili da je na aerodromu Hitrou zabilježena temperatura od 40,2 stepena, što je najveća temperatura zabilježena u Ujedinjenom Kraljevstvu otkako se vrše mjerenja, a ekstremno visoke temperature su zabilježene u cijeloj zemlji.

Londonska policija objavila je najnovije informacije o požarima širom Londona rekavši da su neki "preplavili široka područja i zahtijevaće stalnu prisutnost tokom noći".

"Večeras nemojte praviti roštilj ili paliti vatru. Ne ostavljajte razbijene boce ili staklo na tlu. Odložite cigarete na siguran način", navodi se.

Naučnici već dugo upozoravaju da klimatske promjene dovode do porasta temperatura, piše BBC.

Ali neki su bili iznenađeni koliko je brzo došlo do 40 stepeni Celzijusa u Velikoj Britaniji. Met Office je rekao da su se ove temperature prije deset godina smatrale nevjerovatnima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije